De ce sa nu mergi la serviciu cand esti bolnav

shutterstock 57840322Se intampla adesea sa fim foarte bolnavi si, cu toate acestea, alegem sa mergem la serviciu, fie pentru ca avem foarte multe lucruri de rezolvat, fie pentru ca trebuie sa ne luam o zi – doua libere din concediul de odihna, fie pentru ca nu suntem platiti si nimanui nu-i convine acest lucru. De cele mai multe ori, mersul la locul de munca atunci cand suntem bolnavi este o decizie care se ia foarte usor si fara a ne gandi la repercusiuni.

Totusi, ar trebui sa ii luam in calcul si pe colegi, sa ne gandim ca le vom crea o atmosfera nu tocmai placuta si ca ii putem imbolnavi si pe ei.

Bolile contagioase

            Daca te simti rau, gandeste-te la cat de rau se vor simti si colegii tai cand se vor imbolnavi la randul lor. Problema este ca foarte multi dintre angajati se insala in ceea ce priveste perioada de stat acasa. Perioada cea mai contagioasa este chiar cea de la inceput, inainte de a te simti, intr-adevar, foarte, foarte rau. Asadar, daca te bagi seara in pat avand unul dintre simptomele unei gripe si te trezesti intr-o forma nu tocmai buna, aceea este ziua in care trebuie sa alegi sa nu mergi la serviciu. Zilele urmatoare cand starea se va inrautati sunt zile in care o persoana este mai putin susceptibila de a-i imbolnavi si pe ceilalti. Persoanele care lucreaza in spitale, care iau contact cu oamenii in varsta si cu copiii, ar trebui sa fie foarte atente la aceste aspecte. Si chiar daca iti iei liber de la serviciu, ar trebui sa incerci pe cat posibil sa nu iesi din casa.

In aceste conditii, majoritatea oamenilor sunt mai bolnavi decat cred. Problema apare, din nou, in primele 6-12 ore, cand simptomele se pot inrautati. Asta inseamna ca, in momentul in care un om se simte intr-adevar foarte rau, ar putea fi deja la serviciu. Unul dintre aspectele la care trebuie sa fii atent este febra, insa ea poate fi usor manageriata cu ajutorul medicamentelor. Dar daca febra este acompaniata de dureri, confuzie, diaree si nu poate fi controlata, este posibil sa ai nevoie de doua zile de repaus la pat.

Mediul de lucru nu este prietenos in cazul persoanelor bolnave

Locul de munca nu este deloc prietenos atunci cand esti bolnav. Trebuie sa te gandesti ca, odata ce vei merge la serviciu, starea se poate inrautati. Anumiti factori ar trebui sa te determine sa stai acasa, printre care accesul limitat la toaleta pe parcursul zilei, capacitatea redusa de a te spala pe maini de fiecare data dupa ce stranuti, lipsa unui loc de depozitare a medicamentelor, probabilitatea de a lucra cu publicul si de a te afisa intr-o forma nu tocmai buna. Asa ca ia in calcul aceste aspecte cand te hotarasti sa mergi la serviciu in starea in care te afli. Mai trebuie sa iei in calcul si faptul ca medicamentele pot interfera cu jobul. Exista persoane care, atunci cand sunt bolnave si iau medicamente, au stari de somnolenta si nu se pot concentra. Daca ai copii si ei se imbolnavesc, trebuie sa aplici aceleasi reguli, mai ales ca cei mici raspandesc mult mai repede virusurile.

Este important sa te gandesti si la colegii de serviciu, sa nu ii imbolnavesti si pe ei, astfel incat intreaga activitate sa fie suspendata.

Text: Ruxandra Raica