De meserie, consultant de imagine

Raluca Dobrovolschi este consultant de imagine si face parte din asociatia Association of Image Consultants International, este tanara, frumoasa, specialist in domeniul etichetei sociale si de afaceri, iar in ultimii 3 ani a lucrat cu clienti individual, clienti carora le traseaza strategii de imagine legate de aspectul exterior. In plus, sustine cursuri, workshopuri, ateliere in diverse locuri pentru publicul larg. Este o prezenta rafinata, placuta, o tanara de la care avem foarte multe lucruri de invatat. Sa facem o scurta incursiune despre cum sa ne purtam in societate.

 Tonica TV: Ce presupune eticheta sociala?

Raluca Dobrovolschi: Eticheta este, in primul rand, despre consideratia fata de cei din jur, consideratia fata de timpul lor, fata de spatiul lor privat si, in al doilea rand, este un set de norme pe care, recunoscandu-le si aplicandu-le, ni se permite sa ne purtam foarte natural, foarte relaxat si ne tine departe de situatii stanjenitoare, cum ar fi sa bem din paharul altcuiva cand nu stim daca paharul nostru este in stanga sau in dreapta, sa prezentam o doamna unui domn cand lucrurile se fac invers in situatii sociale si asa mai departe.

 

Tonica TV: Cum ne conturam stilul personal?

Raluca Dobrovolschi: Lucrurile sunt destul de complicate aici. Totul porneste de la un proces de autocunoastere sau de cunoastere ghidata de consultantul de imagine, pentru ca nu putem avea un stil autentic, un stil care sa ne reprezinte pe noi fara sa ne stim obiectivele, sa stim unde vrem sa ajungem. Odata ce cunoastem aceste lucruri despre noi putem, incet-incet, sa ne descoperim si sa ne dezvoltam un stil personal.

 

Tonica TV: Care este rolul consultantului de imagine in acest proces?

Raluca Dobrovolschi: Consultantul de imagine aliniaza practic aspectul exterior al persoanei care apeleaza la astfel de servicii cu personalitatea, cu anatomia, preferintele, obiectivele, stilul de viata, rolurile sociale, profesionale. Altfel spus, consultantul de imagine este cel care transpune in exterior ceea ce persoana respectiva are in interior sau felul in care isi doreste sa fie perceputa de catre cei din jur.

 

Tonica TV: Care crezi tu ca ar fi cadoul potrivit pentru un partener de afaceri?

Raluca Dobrovolschi: Din experienta mea si a clientilor care imi cer astfel de recomandari cartile raman cel mai potrivit cadou, albumele de arta, albumele de calatorii, instrumentele de scris de buna calitate, muzica, biletele la un concert, la o piesa de teatru, dulciurile, diverse sortimente de ciocolata sau chiar patiserie fina. Nu vom face cadou insa carti de autoimbunatatire.

 

Tonica TV: Cum trebuie sa stea o femei care poarta fusta scurta picior peste picior?

Raluca Dobrovolschi: Nu asa cum sta toata lumea, si anume cu picioarele incrucisate de la genunchi. Mai ales in cazul unor coapse voluminoase care nu se apropie foarte mult si nici gambele nu stau perfect paralel. In aceasta postura ii vom permite persoanei din fata noastra, din lateral sa vada exact sub fusta noastra. Putem incrucisa picioarele, insa de la glezne. Punem stangul in fata dreptului si pozitionam picioarele usor spre dreapta. In acest fel lucrurile sunt perfect in regula.

 

Tonica TV: Care este piesa vestimentara care le da batai de cap femeilor in sezonul rece?

Raluca Dobrovolschi: In sezonul rece tindem sa purtam pantaloni, este frig, dar as zice ca rochia sau fusta sunt cele care dau batai de cap femeilor. Se pare ca nu ne este suficient de cald, ne gandim cu ce sa o purtam pe deasupra. Eu le recomand femeilor sa foloseasca o tehnica foarte simpla, layering, suprapunerile. Pe sub rochie purtam un body foarte fin, putem purta pe deasupra un cardigan si astfel ne protejam de frig.

 

Tonica TV: Carei femei i se potrivesc hainele cu accente masculine?

Raluca Dobrovolschi: O persoana cu volum, cu forme rotunde va arata putin disproportionata purtand haine cu accente masculine care sunt croieli drepte, unghiuri ascutite la revere, in general contururi foarte precise. Asadar, se potrivesc mai mult persoanelor suple, inalte, anatomiilor androgine si chiar atletice.

 

Tonica TV: In ultimul timp s-a dezvoltat foarte mult si latura aceasta de personal shooper. Ce ne poti spune?

Raluca Dobrovolschi: Este un concept care ar trebui abordat impreuna cu alte servicii. A merge la cumparaturi cu o persoana despre care nu stim nimic si despre care aflam atunci pe loc nu va duce la niste rezultate extraordinare. E necesara o discutie sau mai multe in prealabil pentru a afla care sunt preferintele, obiectivele, rolurile persoanei respective, unde isi doreste sa ajunga din punct de vedere personal, profesional, cum isi doreste sa fie perceputa de cei din jur. Este nevoie de o intalnire pentru stabilirea antropometriei, de o sedinta de analiza cromatica. Doar asa rezultatele vor fi foarte bune.

 

Text: Ruxandra Dumitrescu