Designerul Loredana Cojoc și povestea brandului House 111

Loredana Cojoc este un tânăr designer și creează sub „umbrela” House 111. Îi plac detaliile old fashioned: manșetele înalte, broderiile, nasturii îmbrăcați, șlițul adânc, mânecile bishop. A participat vara trecută la Timișoara Fashion Week, cu o colecție intitulată Cameleon, iar brandul ei vizează două direcții: colecții capsulă și creații sur mesure. Loredana se pregătește să lanseze o colecție nouă de rochii de seară și de mireasă, care vor reflecta dragostea ei pentru perle, mătase fină, broderii prețioase și dantelă.

Cum s-a născut brandul House 111 și cum ai ales numele?

Cred că designul a fost cel care m-a ales pe mine. Îmi amintesc că prima schiță am făcut-o în clasa I și am desenat-o pe caietul de matematică. Și de atunci până la finalul liceului, nu a existat caiet fără desene. Am simțit această dragoste pentru modă, pe care mai târziu mi-a cultivat-o bunica, învățându-mă să croiesc. În liceu eram încurajată de colegii mei să fac schițe în revista liceului, la secțiunea dedicată modei.

Așa a început și crearea propriu-zisă a hainelor. În clasa a VIII-a făceam schițe în creion, apoi în acuarelă, iar sub atenta supraveghere a bunicii am început să croiesc și să cos. Practic, așa a început povestea brandului, pe care l-am creionat ca un tribut adus bunicii mele iubite. Numele are și el o puternică trimitere în copilărie, fiind numărul casei în care eu am locuit o bună perioadă și locul unde am învățat să fac haine. În acea casă am atins prima dată mașina de cusut. Țin minte și acum – era  Singer manuală, neagră, cu pedală. Bunica îmi cosea la această mașină cele mai frumoase haine. Ea lucra într-o fabrică de confecții și, deși venea acasă foarte obosită, găsea vreme să mă învețe. Eram fascinată de pasiunea ei.


Cum ai defini brandul și creațiile?

Eu creez haine impresionată de filme, actrițe din vremurile de altădată, fără ca asta să însemne că realizez haine care nu păstrează aerul modern. E un fel de reinterpretare a lucrurilor din moda unei epoci trecute, care și astăzi pot fi la fel de en vogue, unele chiar în forma de atunci, pentru că vorbim de les classiques, fie că le împrospătez cu accente actuale. Sunt o iubitoare a rochiilor feminine, dar a căror forță dă femeii care le poartă o complexitate anume. În creaţiile mele adun amintiri și imagini cu femei elegante, sofisticate, din alte vremuri.

Ce te inspiră atunci când intri în atelier?

Depinde foarte mult de starea mea de spirit. Așa cum am spus, poate fi un film revăzut recent, poate fi o rochie purtată de Audrey Hepburn sau o creație Dior de acum câteva decenii, poate fi pur și simplu o dorință de-ale mele pe care vreau să o văd căpătând formă… Mă las purtată foarte mult de feeling, nu de tendințe. Ueori mă inspiră chiar clientele mele, care mă surprind cu îndrăzneala și libertatea lor vestimentară. Îmi place foarte mult să creez haine pentru femeile care sunt asumate, care știu că nu perfecțiunea chipului sau a corpului ar fi atuul cel mai important, ci șarmul personal, atitudinea, eleganța, discursul…. În acest moment am o stare romantică, pe care o transpun în noua mea colecție de rochii de mireasă.

Cui se adresează creațiile tale? Cum arată femeia House 111?

Eu creez pentru femeia care nu ține cont neapărat de trenduri, ci de propriul ei stil. Creațiile mele merg pe diversitate și culoare, calitate a materialului, croială și finisaje bine realizate. House 111 are două direcții: creații ce aparțin unor colecții, cât și creații sur-mesure, pe care le fac clientelor care își doresc ținute proprii, unice, care să le refecte gustul și creativitatea.

Care sunt materialele pe care le preferi?

Îmi plac foarte multe: tulul de mătase, mătasea plisată, taftaua baroc, catifeaua, brocartul…

Cât de importantă este calitatea rochiilor pe care le purtăm, pentru ca ele să se „așeze” frumos?

Este foarte importantă calitatea, pentru că fără aceasta, fie că vorbim de material sau de croi, rochia nu se va așeza așa cum trebuie. Finisajele se văd foarte bine, doar dacă există calitate a materialului, la fel croiul, pe care trebuie să știi să-l faci aproape perfect, pentru a potența atuurile corpului sau a masca defectele. Sunt foarte atentă în procesul creației la toate detaliile, de la cusături care trebuie să fie precise, până la aplicarea broderiilor sau a decupajelor… Asta înseamnă mult timp și timpul acesta reflectă calitatea. Îmi place foarte mult să nu dezamăgesc clientele. Și atunci, sunt tot timpul preocupată să ofer lucruri de calitate. De asemenea, le ofer și consiliere pentru a le ajuta pe cele care nu știu ce fel de croiuri le avantajează, ce culori le complimentează…

Care sunt propunerile tale vestimentare pentru perioada în care ne aflăm?

Sezonul acesta recomand sacourile cu tăieturi masculine, rochiile cu mâneci bufante, ample, volumetriile, combinațiile de piele și dantelă, rochiile care evidențiază talia, dar și sacourile de acest tip. Cromatic, aș propune culorile vibrante. Foarte potrivite sunt pentru acest sezon stofele fine.

Care este secretul „rochiei potrivite”?

Un singur secret? Greu, pentru că rochia potrivită are nevoie de un mix de elemente de care trebuie să ținem cont. Să spun pe scurt, cred că secretul stă într-o consiliere bună. Vorbim aici de tipul de siluetă, de culorile care se potrivesc cu tonul pielii, cu nuanța părului, la fel, materialele nu toate se potrivesc unui tip de siluetă, unele subțiază, altele din contră. Spre exemplu, tricourile merg pentru siluetele filiforme, în schimb, stofele fine sunt potrivite pentru a subția o siluetă voluptuoasă. Sunt foarte multe detalii… Croiurile sunt foarte importante, pentru că ele pot fi trucuri care să scoată în evidență forme sau să le ascundă.

Care sunt greșelile stilistice pe care le observi cel mai des în jurul tău?

Nu-mi place să judec alegerile celor din jur, însă mi-ar plăcea să văd o atenție mai mare a femeilor pentru hainele care li potrivesc și care nu sunt alese doar pentru că sunt la modă. Aș recomanda o atenție mai mare pentru detalii – culori, croieli, calitatea materialului.

Unde te găsim dacă vrem să-ți cumpărăm creațiile?

Pe Instagram și Facebook. Una dintre marile mele realizări este că, deși am consiliat de la distanță clientele primind măsurile lor prin telefon sau alte căi de comunicare, niciodată rochiile n-au avut nevoie de retuș. Îmi place să fiu contactată direct, așa pot afla detalii de la fiecare clientă și chiar dacă este în alt oraș, pot astfel să înțeleg ce își dorește și să ofer varianta potrivită și dorită.

Text: Ruxandra Dumitrescu