Dureri de dinți? 10 cauze posibile!

dureri de dinți

Sondajele arată că aproximativ 22% dintre adulți au suferit dureri de dinți, gingii sau maxilar în ultimele șase luni. Durerea de dinți este extrem de neplăcută și creează o senzație maximă de disconfort. Mulți oameni se confruntă la un moment dat cu dureri de dinți, uneori nereușind să își dea seama care este cauza.

Două dintre cele mai probabile explicații sunt că ați dezvoltat hipersensibilitate dentară. Sau aveți o carie ce a provocat o afecțiune pulpară care se manifestă cu dureri variabile în funcție de stadiul evolutiv.

Medicul stomatolog Adrian Mina ne oferă explicații și 10 motive posibile pentru care dinții ar putea să provoace durere și când să consultați un medic.

 1. Expunere la căldură sau frig extrem

Hipersensibilitatea dentară este cauzată de smalțul abrazat sau de terminațiile nervoase din canaliculele dentinare. Când mâncați sau beți produse cu o temperatură extrem de scăzută sau ridicată, este posibil să simțiți o durere bruscă, intensă, ascuțită.

 1. Retracția gingivală

Gingiile reprezintă stratul de țesut moale care acoperă osul ce-i servește drept suport. Odată cu înaintarea în vârstă, pe fondul fenomenelor de involuție, osul și gingia se retrag. Aceste retracții lasă rădăcinile dinților expuse și puteți resimți o durere moderată sau intensă provocată de diverși factori mecanici, chimici și termici. Stratul care acoperă rădăcina, cementul, nu poate oferi aceeasi protecție ca smalțul și ca urmare este mai vulnerabil la apariția leziunilor carioase, implicit a durerii.

 1. Eroziunea smalțului

Hipersensibilitate dentinară care provoacă disconfort atunci când mănâncăm poate fi cauzată de o dietă extrem de acidă, de periajul intempestiv și de alți factori. Drept urmare, smalțul care acoperă și protejează dinții începe să se deterioreze și nu este înlocuit. Dentina rămâne descoperită împreună cu terminațiile nervoase. Acest lucru poate duce la dureri ascuțite, intense.

 1. Leziunile carioase

Leziunile carioase ar putea fi motivul pentru care dinții au început brusc să deranjeze. Odată ce leziunea începe să progreseze către camera pulpară, este posibil să începeți să experimentați dureri la nivelul dintelui.

 1. Afecțiunile parodonțiului marginal

Boală parodontală, afectează mai mult de 47% dintre adulții cu vârsta peste 30 de ani. Gingivita este doar inflamația gingiei, reprezentând un stadiu incipient al bolilor pardonțiului. Netratată, ea poate să evolueze spre afecțiuni mai grave. Dinții și gingiile sensibile pot fi un simptom al acestor afecțiuni.

 1. Dinte sau coroană fracturată

Un dinte sau o coroană fracturată poate provoca durere și sensibilitate a dinților. Dar există cazuri în care este posibil să aveți un dinte fracturat atât de ușor, încât provoacă durere, însă acest lucru este aproape imposibil de văzut clinic, necesitând astfel investigații suplimentare. 

 1. Infecția sinusală

Un simptom al unei infecții sinusale este durerea dinților și a maxilarului. Pe măsură ce sinusurile se inflamează ele pot comprima terminațiile nervoase ale dinților provocând apariția durerii.

 1. Bruxismul

Bruxismul poate duce la sensibilitatea cronică a dinților din cauza faptului ca produce fațete de abrazie la nivelul lor care lasă dentina si terminațiile nervoase neacoperite de smalț, expuse la agresiunile din cavitatea bucală.

 1. Proceduri dentare

Obturațiile recente sau lucrările protetice care implică șlefuirea dinților pot produce temporar o hiperemie preinflamatorie care necesită atentă abordare din partea medicului stomatolog. Aceasta poate să evolueze spre o formă de pulpită, dacă este lăsată netratată sau se poate remite spontan.

 1. Produse de albire

Utilizarea de benzi de albire, geluri sau efectuarea unei proceduri de albire a dinților în cabinet pot reprezenta cauza apariției sensibilității dentare. Această durere este adesea temporară și, de obicei, va dispărea dacă încetați să utilizați produse de albire.Când să vedeți un medic?

Dacă dinții au devenit sensibili ar fi bine ca pacientul sa se prezinte la medicul stomatolog. Este posibil să recomande un tratament simplu, cum ar fi o pastă de dinți care reduce sensibilitatea. De asemenea, medicul dentist poate stabili dacă este nevoie de o procedură corectivă,  pentru a calma durerea. Unele simptome nu trebuie ignorate niciodată. Consultați imediat medicul dentist sau contactați un alt profesionist din domeniul sănătății, dacă aveți următoarele:

 • durere de dinți care durează mai mult de 48 de ore;
 • durere pulsatilă sau ascuțită care nu dispare;
 • migrenă sau dureri de cap care se extind până la dinți;
 • stare generală afectată

Cristina Dudău

Foto Shutterstock