Egoismul inteligent, un duo ciudat?

egoismul

Egoismul nu are un renume prea bun. Cu conotaţii negative, acest cuvânt este înfricoșător și mulți dintre noi nu îndrăznim să facem din el o prioritate de teamă să nu părem…. egoisti.

Totuși, egoismul are virtuțile sale și este important să fim de acord asupra acestei noțiuni. Nu este vorba de a te rupe cu totul de ceilalți, de a nu mai fi niciodată de folos sau de a refuza să ajuti pe cineva care are nevoie. Mai presus de toate, este vorba de a nu uita de tine în timp ce ești disponibil pentru ceilalți. Să vedem cum să găsim echilibrul în mijlocul tuturor.



Ce este egoismul?

Să fim de acord! Egoismul, cel real, trebuie într-adevăr evitat. Larousse definește acest cuvânt astfel: „Atașament excesiv față de sine și față de interesele cuiva, cu nerespectarea intereselor celorlalți”. Cuvântul „excesiv” este problematic și ar trebui evitat. Dar dacă poți găsi un echilibru viața ta va fi cu adevărat mai bună.

Unii oameni tind să se sacrifice pentru beneficiul altora și uită complet de ei înșiși pe parcurs. Nici acest exces nu este recomandat. Dar cei care dau prea mult sunt uneori tentați de cealaltă parte a monedei dăruirii de sine. Indiferența și ingratitudinea pe care o percep acești oameni îi împinge spre egoism. Dar acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut.

Cum să găsiți echilibrul corect?

  • Nu vă mai sacrificați: așa cum am văzut, unii oamenii ajung pe panta egoismului tocmai pentru că se sacrifică pe ei înșiși. Familia, prietenii, copiii, colegii, părinții sunt puşi întotdeauna cu mult înaintea lor! Deci, inevitabil, într-o zi se satură de această situaţie. Pentru a evita alunecarea în egoism, este important să vă luaţi în considerare și să vă includeți pe lista de priorități.
  • Alocați-vă timp: ca o continuare logică a punctului anterior, este esențial să vă acordați timp. O oră de sport, o oră de lectură, un weekend doar pentru tine, … Nu contează! Dar este important să te gândești la tine. În acest fel, decalajul dintre ceea ce faci pentru ceilalți și ceea ce faci pentru tine se va restrânge și panta egoismului se va îngusta și ea.
  • Faceți doar lucruri care sunt în acord cu propria persoană. De fapt, oamenii care se sacrifică uită să se gândească la acest lucru înainte de a se lansa într-o salvare sau de a face cuiva o favoare. Așadar, întreabă-te întotdeauna dacă ceea ce umrează să faci te va împiedica sau nu să faci ceva important pentru tine.
  • Dozează altruismul și egoismul: scopul acestui demers este de a te ajuta să găsești echilibrul dintre altruism și egoism. Într-adevăr, ambele sunt necesare pentru a trăi fericit. De exemplu, este necesar să știi cum să spui nu lucrurilor care te nemulțumesc (egoismul) și este, de asemenea, necesar să fii de folos (altruismul) pentru a te simți util. Acest sentiment este important pentru noi toți. Ceea ce contează în ambele cazuri este respectul. Respect pentru sine și respect pentru ceilalți. Ceea ce contează este să nu fii 100% altruist și nici 100% egoist!

Egoismul, la ce servește?

În cele din urmă, este legitim să ne întrebăm care sunt virtuțile egoismului. Ar trebui să găsim un alt cuvânt. Am putea vorbi despre egoism constructiv? Sau altruismul bine echilibrat? Oricum … Acum te poţi gând la asta și asta este esența. Așadar, înapoi la virtuțile egoismului! După cum știți, ni s-a spus foarte mult în ultima vreme, că pentru a avea grijă de ceilalți, trebuie să aveți grijă de dvs. și, prin urmare, să fiți „egoist” din când în când.

A fi egoist ajută la menținerea echilibrului și la a nu te uita pe tine însuţi. Totul ține de echilibru. Egoismul în sensul strict al cuvântului nu este pozitiv. Pe de altă parte, egoismul măsurat care permite dăruirea celorlalți și dăruirea de sine este esențial.

Teama de judecata celorlalți

Foarte des, multor oameni le este frică de ceea ce vor crede alții! „Voi părea o persoană egoistă dacă fac asta”, este cea mai mare temere a acestor oameni. Sper că, citind acest text, veți înțelege că există o modalitate de a vă gândi la voi înșivă, fără a-i uita și respinge în totalitate pe ceilalți.

Găsește-ți echilibrul, continuă să îi ajuți pe ceilalți, să-i sprijini și să-i ajuți, dar fii bun și cu tine Vei descoperi că toată lumea va supraviețui și că te vei simți mult mai bine.

Cristina Dudău