Facebook reduce singuratatea in randul adolescentilor

shutterstock 8734678Extinderea retelei de prieteni pe Facebook pare sa imbunatateasca starea de spirit a tinerilor, conform cercetatorilor belgieni. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt de parere ca daca reteaua sociala este utilizata pentru a compensa lipsa capacitatii de a socializa, aceasta poate duce la cresterea sentimentului de singuratate.

Printre multele studii cu privire la impactul pe care retelele de socializare il au in randul adolescentilor, cel mai recent studiu in domeniu, publicat de Jurnalul de Adolescenta la sfarsitul anului 2013, scoate la iveala alte lucruri decat cele stiute pana in prezent. In timp ce studiile trecute scoteau in evidenta faptul ca retelele de socializare duc la izolarea tinerilor, cercetatorii belgieni de la Katholieke Universiteit Leuven sunt de alta parere.

Potrivit acestora, adolescentii care se simt singuri apeleaza la site-uri precum Facebook pentru a se conecta cu alte persoane, in scopul depasirii starii de singuratate. “Aceste constatari sugereaza faptul ca tinerii ajung sa se simta mai confortabil doar la gandul folosirii Facebook-ului”, au spus cercetatorii.

Acest studiu arata ca daca retelele de socializare sunt folosite pentru a intalni oameni noi, singuratate va tinde sa scada cu timpul. Printre altele, utilizarea Facebook-ului pentru extinderea retelei de prieteni pare sa duca la imbunatatirea bunastarii sociale a adolescentilor, conform oamenilor de stiinta.

“Daca utilizezi Facebook-ul pentru a schimba pareri cu alti utilizatori sau pentru a comunica mai mult, atunci aceasta retea de socializare poate reduce sentimentul de singuratate. La polul opus, daca este utilizat pentru a compensa abilitatile sociale slabe, Facebook ar putea creste sentimentul de singuratate printre adolescenti”, mai spun autorii studiului.

 

Text: Andreea Popescu