Femeia in pozitii de conducere, cosmar sau nu?

sefa_shutterstockCand a fost anuntata ca noua ei sefa va fi o femeie, Ioana era entuziasmata. Ea nu mai trebuia sa se teama ca e prea „provocatoare” pentru un barbat cu functie. Mai mult, credea ca sub conducerea unei femei are o sansa in plus de afirmare.

Femeile sunt mai intelegatoare, mai apropiate, pe scurt mai „umane”. Spre surprinderea Ioanei nu a fost deloc asa. Ea lucreaza in domeniul resurselor umane. Firma este in crestere si se fac foarte multe angajari. Tensiunea este mare. Noua sefa s-a dovedit la fel de dura ca si un barbat. De ce? Cand femeile ajung in posturi cheie ele „imprumuta” din calitatile barbatilor pentru a rezista pe pozitie. Aceasta se intampla pentru ca adeseori ele trebuie sa se „bata” cu barbatii aflati pe pozitii egale sau mai inalte.

De aici un ego exacerbat, autoritarismul gratuit, incapacitatea de a asculta, dorinta de a nu fi contrazise. Este pretul platit de o femeie pentru ajungerea intr-un post cu raspundere. Femeile din subordine constata chiar ca era mai bine cu un sef barbat deoarece sefa este mai exigenta cu ele. Pentru ca ea a reusit considera ca este normal sa ceara mai mult de la femei si in consecinta subordonatele au de patimit. Cand se ajunge aici intr-adevar sefa este de cosmar! Haideti sa recunoastem principalele tipuri de atitudini ale sefei si sa vedem cum putem iesi din incurcatura.

Dominatoarea

Cum o recunoastem? Din punct de vedere fizic nu putem spune ca ea ar pune accent pe feminitatea ei. Dimpotriva: incearca sa para ceva mai masculina decat este. Se pare ca vrea sa uite ca este femeie. Voluntar sau nu ea a sters din atitudinea ei tot ce ar putea-o diferentia de colegii barbati si degaja o invulnerabilitate de-a dreptul deranjanta tocmai pentru ca este ostentativa. Pentru ea a fi sef inseamna sa fii autoritar si intransigent. Raceala ei va ingheata dar cel putin nu se poate plange nimeni din birou de favoritism pentru ca atitudinea este aceeasi fata de toata lumea.
De ce este un cosmar? Distanta mentinuta intre ea si subordonati face rau firmei si angajatilor. Cu un barbat ati fi putut juca cartea seductiei dar cu ea nu aveti ce sa faceti, autoritatea va paralizeaza si va inchide gura.
Ce e de facut? Serviciu e serviciu. Nu aduceti nici o vorba in fata ei despre viata privata ca sa nu va aiba cu nimic la mana. Ramaneti la relatia profesionala. Este singura cale prin care ar fi posibil sa-i obtineti stima care cu timpul se poate transforma intr-o afectiune retinuta. Este tot ce puteti obtine.

Regina mama
Cum o recunoastem? Ea este sarmanta cu toata lumea si va cere sa o chemati cu numele cel mic inca din prima zi. Pentru ea firma este o mare familie unde ea este „regina mama”. Ea se intereseaza de sanatatea copiilor tai si de cariera sotului. Tot ea sterge (aparent) barierele ierarhiei si va invita sa-i incredintati secretele vietii private. De aceea s-ar putea ca in rapoartele despre munca ta sefa sa strecoare aprecieri personale care nu au legatura cu serviciul si sa fii judecata prin prisma moralitatii mai mult decat prin cea a profesionalismului.
De ce este un cosmar? Sub pretextul ca este sincer interesata de tine se insinueaza in viata ta si sfarseste prin a te sufoca. Ea va putea sa-si justifice prin prietenie telefonul dat sambata, convorbire cand va strecura ca aveti o intalnire neprogramata care va va strica tot timpul liber. O astfel de sefa isi creste puterea asupra ta lent si sigur pentru ca tu nu vei putea spune nimic deoarece ea are grija sa fie mereu draguta. O dragalasenie de care mai bine te-ai lipsi si in care simti dar nu ai cum sa demonstrezi ca exista si multa falsitate.
Ce e de facut? Un singur lucru: puneti bariere. Colegii va pot deveni amici dar fata de sefi pastrati distanta. Prietenia este pentru ei o forma de putere asupra voastra. Nu povestiti tot ce aveti pe inima, protejati-va sfera privata. Seara si la sfarsitul saptamanii inchideti mobilul: e mai prudent.

Mai mult decat perfecta
Cum o recunoasteti? Este genul de femeie care nu crede ca poate gresi. Se cred imune contra tuturor „microbilor” iar locul in care se afla li se pare ca li se cuvine in mod natural. Dupa ceea ce se povesteste ea este prima din clasa, prima din anul de facultate, prima la orice si in plus sunt foarte bine crescute. Ajunge prima la serviciu si pleaca ultima si conduce totul cu naturalete. In plus este mai degraba draguta decat antipatica.
De ce este un cosmar? Aceasta femeie va face sa va simtiti complexata. Doar daca o priviti va invinovatiti ca v-ati trantit in fata televizorului aseara in loc sa va pregatiti mai bine pentru serviciu. Se simte mereu in atitudinea ei un repros de genul „tu nu faci atat de bine totul ca mine” dar are grija sa nu o spuna niciodata serios in public.
Ce e de facut? Repetati-va un lucru: perfectiunea nu este de pe acest pamant. Un lucru s-ar putea sa fie cert: ea ii minte pe ceilalti si pe ea insasi. Intr-o zi „perfectiunea” va claca. Nu va recunoaste dar va veti da seama cu usurinta. Totul e sa nu devii prea complexata pana atunci.

Starul
Cum o recunoasteti? Totul trebuie sa se roteasca in jurul ei. Ea poarta hainele cele mai sic si are un stil propriu. Stie sa capteze atentia in orice circumstante, straluceste mereu, zambeste. Obiectivul sau: sa fie in centrul atentiei in firma prin orice mijloace.
De ce este un cosmar? Ea este mereu gata sa indeparteze ceea ce o impiedica sa straluceasca. Daca atrageti atentia intr-o reuniune ar putea crede ca vreti sa o puneti in umbra. Egocentrismul sau se exercita cu orice pret si este capabila sa foloseasca argumente non-profesionale pentru a va devaloriza in public sub forma unor barfe sau glume neinspirate (pentru tine).
Ce sa facem? Spuneti-va ca ea pentru a straluci are nevoie de munca ta pe care ea nu ezita sa si-o atribuie. Fiti atenta din acest punct de vedere, semnati rapoarte si pastrati informatii astfel incat sa va justificati activitatea. Nu fiti in atentia ei mereu. In timp o relatie de incredere s-ar putea lega daca ii dati de inteles ca nu va intereseaza sa fiti centrul atentiei.

Text: Adriana Iordan