Femeia in situatie de criza

2009_cariera_crizaCriza nu tine cont de genul persoanei, afectand deopotriva atat barbatii, cat si femeile. In masura in care stresul nu se prelungeste, acesta poate sa fie benefic pentru ca ascute simturile, atentia este vie, creste memoria si trezeste creierul. Iar daca stii sa-l domini, invingi!

Femeile reactioneaza mai bine la criza deorece stiu sa se sprijine pe o retea de relatii care joaca rolul unui amortizor. Modul in care actioneaza in general este vizibil mai bine in situatia in care se confrunta cu o situatie de criza. Indiferent de tipul de femeie pe care il reprezinta!

Femeia autoritara va incerca sa detina controlul si mai mult, sa-si impuna punctele de vedere ignorand personalitatea celorlalti. Acest tip de femeie impune, dicteaza, conduce, judeca si critica. Pe termen lung exista riscul ca, orbita de pasiunea cu care incearca sa-si impuna ideile si dorintele, sa nu observe tensiunile, nemultumirile, frustrarile, ostilitatea si chiar agresivitatea generate de comportamentul ei.

Femeia pasionala reactioneaza rapid la evenimente, isi asuma riscuri pentru a atinge obiectivele stabilite, traieste cu intensitate maxima si este pasionata de aventura. In schimb, este posibil sa se piarda pe drum la un moment dat, din cauza nerabdarii.

Femeia sensibila este plina de blandete, de caldura sufleteasca, este rabdatoare, misterioasa, fragila si delicata. Toate acestea sunt adesea dublate de umor si inteligenta. Numai ca, de cele mai multe ori, in situatii de criza devine vulnerabila, intoleranta si distanta. Ea percepe crizele cu mare intensitate si este adesea foarte dezorientata, simtind o puternica nevoie de sprijin si protectie. Ea trebuie sa dezvolte puterea necesara de a face fata dificultatilor si sa lupte pentru atingerea obiectivelor cu toate fortele.

Femeia perfectionista isi doreste sa faca totul perfect. Sa fie sotie perfecta, mama fara cusur, sa aiba o cariera de succes, iar comportamentul ei trebuie sa fie ireprosabil. De multe ori perfectionista nu vede lucrurile asa cum sunt ele in realitate. Ea se framanta si sufera pentru orice nimic si lupta foarte des pentru teluri nerealizabile. De aceea, intr-o perioada de criza perfectionista va trebui sa-si revizuiasca telurile si sa mentina dorintele ei in limita dimensiunilor sale fizice, afective si spirituale, riscand altfel sa devina foarte nemultumita si frustrata.

Femeia independenta se bazeaza pe propriile forte, este convingatoare, iubeste independenta, este stabila si cunoaste foarte bine scopul pe care trebuie sa-l atinga. Pentru ea crizele reprezinta o provocare. De foarte multe ori, astfel de situatii ii valorifica cel mai bine calitatile, punand-o in avantaj fata de cei din jur. Femeia independenta nu trebuie insa sa piarda din vedere viata personala, pe care, de cele mai multe ori, o sacrifica in favoarea carierei. Este o femeie puternica si trebuie sa dea dovada de intelegere, sa admita ca toata lumea are slabiciuni.

Care este procesul de adaptare la criza?
Important este ca fiecare persoana sa-si analizeze cu luciditate punctele tari si punctele puternice. Ar fi prima faza a procesului de adaptare la criza. Sa evitam cei mai mari dusmani: aroganta si increderea prea mare in propria persoana. Provocarilor din aceasta perioada va trebui sa le facem fata urmand cativa pasi simpli:

  • •  Sa ne gestionam calitatile si defectele!
  • •  Sa planificam pe termen lung, sa organizam si sa ne conducem propria viata!
  • •  Sa fim impacate cu noi insene si fericite.
Text: Elena Manera
Senior consultant Ascent Group