Femeile, geloase pe rivalele lor mai atragatoare de la job

shutterstock_15125083Femeile sunt mai geloase si mult mai invidioase cand vine vorba despre colegele lor mai atragatoare de la locul de munca, in timp ce barbatii raman nepasatori la acest gen de rivalitate, potrivit unui studiu in domeniu. Pentru realizarea acestui studiu au fost completate chestionare de catre 200 de angajati pentru a se analiza rivalitatea intrasexuala. Dintre acestia, 114 persoane au fost alese pentru a continua studiul. Varsta medie a participantilor era de 36 de ani, iar participantii au lucrat timp de 11 ani in acelasi mediu.

In urma rezultatelor, s-a ajuns la concluzia ca invidia, rivalitatea si gelozia la serviciu fata de colegele care sunt mai atractive din punct de vedere fizic sunt sentimente mult mai comune in randul femeilor. In acelasi timp, rivalitatea bazata pe competentele sociale se pare ca a generat insa acelasi efect in randul participantilor.

“Rezultatele indica importanta competentelor sociale in mediul de lucru. Femeile cu un grad ridicat de competitivitate sunt mai geloase daca rivala este mai atragatoare si mai invidioase daca adversarul este mai puternic”, potrivit profesorului Rosario Zurriaga, de la Universitatea din Valencia.

Gelozia este definita de catre specialisti ca fiind o amenintare sau o pierdere a succesului, provocata de actiunile rivalului. Invidia, potrivit cercetatorilor spanioli, olandezi si argentinieni, este raspunsul la actiunile altei persoane care are competente si calitati dorite de rivali.

Text: Ruxandra Raica