Filme in premiera, proiectate la Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest

Cea de-a saptea editie a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, care se va desfasura intre 14 si 23 octombrie, le va oferi pasionatilor de film o multime de evenimente deosebite. Astfel, unul dintre cei mai renumiti cineasti francezi, Olivier Assayas, va fi celebrat in cadrul festivalului, sustinut de Catena.

Regizorul se va intalni cu publicul din Romania la premiera noului sau film, „Personal Shopper”, premiat pentru regie la Cannes, joi, 20 octombrie, de la 20:45, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR). De asemenea, acesta va sustine un masterclass cu intrare libera la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” pe 21 octombrie, de la ora 11:00, pentru ca in cadrul unui Focus Olivier Assayas sa fie proiectate si trei dintre cele mai apreciate filme ale sale: „L’Eau froide” (1994), thrillerul high-tech „Demonlover” (2002) si „L’Heure d’ete” (2008), cu celebra actrita Juliette Binoche.Actrita Kristen Stewart, rol principal in „Personal Shopper”

Olivier Assayas, in varsta de 61 de ani, este autorul a peste 15 filme de lungmetraj, realizate in decursul a trei decenii. Filmul sau de debut, „Desordre”, premiat la Festivalul de la Venetia in 1986, l-a impus drept o voce importanta a generatiei sale. Ulterior, „L’Eau froide” (1994) si „Irma Vep” (1996), prezentate la Cannes, ii aduc notorietate internationala. Succesul unor filme ca „L’Heure d’ete” (2008), „Carlos” (2010), „Apres Mai” (2012), recompensate cu numeroase premii internationale, il transforma intr-unul dintre cei mai apreciati regizori francezi. „Personal Shopper” este un thriller psihologic cu accente supranaturale, in care actrita Kristen Stewart (cunoscuta din seria cinematografica „Twilight”) joaca rolul unei tinere care se ocupa de garderoba unui model, asteptand in tot acest timp ca fratele ei geaman, recent decedat, sa-i dea un semn.

Festival cu miza caritabilares-foto-2-afis-les-films-de-cannes-a-bucarest

Nu in ultimul rand, editia de anul acesta a festivalului, sustinut de Catena, va avea si aspect caritabil. Una dintre cele 30 de premiere din festival va fi dedicata unei cauze importante: toate incasarile obtinute la proiectia filmului distins cu Palme d’Or, „I, Daniel Blake”, de sambata, 15 octombrie, ora 21.15, de la CinemaPRO, vor fi donate campaniei „Auzul e un dar, nu-l ignora!”. Biletele sunt puse deja in vanzare pe www.eventbook.ro. In urma campaniei se doreste echiparea maternitatilor din Romania cu aparatura necesara screeningului auditiv. Donatii de 2 euro se pot face prin SMS la numarul 8834.

Les Films de Cannes a Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a Muzeului National de Arta. Editia de la Cluj va avea loc intre 14 si 16 octombrie, la Cinema Victoria, cea de la Timisoara se va desfasura in perioada 21-22 octombrie, iar editita de la Iasi, intre 28 si 29 octombrie. Biletele sunt puse in vanzare pe Eventbook.ro.

Puteti urmari cele mai noi stiri legate de proiectii pe site-ul festivalului sau pe pagina oficiala de Facebook a evenimentului, www.facebook.com/Les-Films-de-Cannes-a-Bucarest-119598318098272/

Text: Oana Baltoc