Gimnastica in apa, efecte revigorante

gimnastica_in_apaGimnastica acvatica asigura mentinerea greutatii dorite sau scaderea ponderala, precum si modelarea sau remodelarea corporala. Hidrokinetoterapia (HKT) consta in utilizarea apei in scop terapeutic sau de intretinere a starii de sanatate.

Apa poate fi utilizata pentru proprietatile sale fizice, precum temperatura si presiune, cat si pentru cele biochimice ale eventualelor substante ce pot fi prezente sau dizolvate in ea (bioxid de carbon, infuzii de plante, sare de baie).
Apa este un mediu de facilitare a programelor de kinetoterapie, atunci cand miscarea este efectuata in scop terapeutic. De asemenea, apa poate constitui un mediu agreabil, adecvat programelor de gimnastica acvatica.

 

Presiunea apei se refera la rolul jucat de presiunea hidrostatica, cat si la cel jucat de rezistenta hidrodinamica in contextul imersiei corpului uman in apa.
Presiunea hidrostatica este direct proportionala cu gradul imersiei in apa, se bazeaza pe legea lui Arhimede si asigura modificarea greutatii corpului si facilitarea miscarii. Are loc reducerea greutatii corpului sau fenomenul de descarcare, proportia descarcarii depinzand de nivelul imersiei.

 Avantajele de necontestat ale gimnasticii in apa sunt:

– scaderea gradului de solicitare mecanica a aparatului locomotor,
– facilitarea miscarii in apa, chiar si pentru forte musculare scazute, cu posibilitatea de a asista miscarea la mobilizarea activa,
– posibilitatea de a sustine corpul sau segmente ale acestuia cu dispozitive adecvate, pe parcursul exercitiilor efectuate,
– facilitarea circulatiei de intoarcere la nivelul membrelor inferioare, aspect util in insuficientele venolimfatice, precum varice si/sau edemele gambiere,
– refacerea schemei de miscare si de pozitie a membrelor, aspect deosebit de util in suferintele neurologice.

 

Avantajele rezistentei hidrodinamice

Rezistenta hidrodinamica se refera la rezistenta opusa de catre apa la deplasarea corpului imersat in totalitate sau doar a unui segment.

– rezistenta opusa miscarilor de catre apa variaza cu viteza de executie a acestora,
– prin cresterea suprafetelor de contact cu apa pe parcursul efectuarii miscarii, creste si efortul muscular,
– daca miscarii i se opune un jet de apa se realizaza o contractie musculara de tip izometric, care nu necesita deplasare articulara (creste astfel forta musculara fara sa se deplaseze segmentul imobilizat).

 

Avantajele gimnasticii in apa, sub aspectul factorului termic

Temperatura mediului ambiant, la care organismul aflat in repaus isi mentine temperatura centrala constanta, fara sa solicite mecanismele de termoreglare, se numeste temperatura de indiferenta. Pentru apa, aceasta este de 34-35°C. Prin urmare avantajele sunt:

– termoconductibilitatea crescuta a apei, ceea ce duce la accelerarea schimburilor termice intre corp si apa din bazin,
– HKT efecuata in apa calda conduce la vasodilatatie periferica, cu scaderea tensiunii arteriale (utila la hipertensivi), tahicardie si cresterea muncii inimii,
– apa calda conduce si la scaderea tonusului muscular cu miorelaxare si sedare,
– tot temperatura scazuta a apei din bazin asigura scaderea sensibilitatii periferice cu modularea perceptiei la durere,
– apa rece prezinta efecte inverse, ceea ce conduce la instalarea efectului tonifiant.

 

Gimnastica in apa ajuta functionarea sistemului nervos

Nu trebuie neglijate nici avantajele hidrokinetoterapiei si ale imersiei in apa asupra sistemului nervos. Efectul psihologic care se constata consta intr-o stare de confort psihic. Acest efect se explica prin capacitatea apei de a facilita miscarile, cat si prin efectul antialgic, miorelaxant, decontracturant.


Indicatiile HKT constau intr-o serie de suferinte ale aparatului locomotor, precum:

– sechelele posttraumatice: fracturi, si interventii ortopedico-chirurgicale pentru patologia membrelor inferioare si neurochirurgicale pentru hernie de disc, entorse, traumatisme musculare si tendinoase, traumatismele care au presupus interesare de parti osoase articulare si leziuni neurologice, arsurile intinse cu cicatrici, retracturi tisulare si aderente. Aceste situatii se pot intalni la orice varsta, mai ales la persoanele tinere, active.
– suferintele ortopedice de tipul distrofiilor de crestere la copii, precum scolioze, cifoscolioze, cifoze, epifizite sau dupa interventii chirurgicale care necesita mobilizare cu descarcare de greutate si facilitare a miscarilor efectuate.
– reumatologie, in contextul suferintelor reumatismale degenerative (artroze) si inflamatorii (in afara puseului acut) / suferintele discovertebrale manifestate prin lombalgie, lombosacralgie, lombosciatipatie, nevralgie cervicobrahiala si cevicooccipitala, nevralgie intercostala prin miorelaxarea, decontracturarea si starea de sedare, de bine, de confort pe care le induc, cat si de facilitare a miscarilor efectuate. Aceste situatii se vor intalni la orice categorie de varsta, in special la tineri.
– suferintele neurologice, cele vasculare/circulatorii, cardiovasculare, pulmonare etc. Aceste situatii se pot intalni la orice varsta, adulti sau persoane de varsta a treia, la ambele sexe si indiferent de mediul de provenienta.


Contraindicatii pentru gimnastica acvatica

Contraindicatiile HKT sunt aflate in legatura cu starea pacientului si cu gradul de solicitare din partea exercitiilor efectuate in apa.
Prima categorie se refera la: afectiunile acute, starile febrile, tulburarile trofice cutanate, suferinte ale aparatului locomotor cu evolutie rapida si severa (scleroza in placi, miopatii, cancer), afectiuni intercurente care agraveaza suferintele cardiovasculare si respiratorii si contraindica efortul.
Cea de-a doua categorie se refera la: afectiunile cardiovasculare de tip coronarian, hipertensiunea arteriala instabila, cardiopariile valvulare grave, boli infectioase cu leziuni cutanate, eczema, escare suprainfectate, fistula), bronsita acuta, angina, sinuzita, diaree, anumite psihopatii.

Gimnastica acvatica, la randul sau, se adreseaza tuturor categoriilor de persoane care doresc sa-si intretina functiile articulara si o activitate in limitele fiziologice a aparatului locomotor, in general. De asemenea, functiile cardiovasculara si pulmonara, functiile digestiva si detoxifianta ale organismului beneficiaza ca urmare a practicarii gimnasticii acvatice. Drenajul venolimfatic reprezinta o terapie asigurata prin  gimnastica acvatica, asigurind indepartarea senzatiei de picioare grele, resimtita la sfirsitul unei zile de munca.

In loc de concluzie, va voi sugera sa vizitati la un moment dat o piscina in cadrul careia se organizeaza programe de recuperare medicala sau de gimnastica acvatica. Va asigur ca nu veti regreta iar senzatia de plutire, de masaj si de miscare fara dificultate, descarcata de greutate, va vor incanta si va vor sugera sa va reintoarceti in apa.

 


Spital Clinic de Urgenta Floreasca si Medical Care,
Centru de Recuperare Medicala, Bucuresti.
FOTO: Mihnea Ratte