Hormonii si pielea. Ce legatura exista?

Hormonii si pielea. Ce legatura exista?Daca vorbim despre impactul pe care-l au anumiti factori asupra pielii, ei bine, nimic nu afecteaza pielea mai mult decat schimbarile care intervin in fiecare luna la nivel hormonal, dar si de-a lungul anilor. S-ar putea sa nu realizezi, totusi, numeroasele moduri in care hormonii pot afecta pielea. Si unele dintre aceste modificari la nivelul pielii pot conduce la alte probleme de sanatate, inclusiv rezistenta la insulina.



Perioada adolescentei

Perioada de pubertate la fete apare in jurul varstei de 12-13 ani, desi momentul exact este influentat de factorii genetici si de mediu. In timpul pubertatii, organismul feminin incepe sa produca hormonii sexuali in cantitati din ce in ce mai mari pe masura ce inainteaza in varsta. Atat hormonii estrogeni cat si cei androgeni pot afecta pielea in mod dramatic. Hormonul feminin estrogen provine in principal de la ovare si, in ceea ce priveste pielea, estrogenul scade dimensiunea porilor, creand o suprafata neteda. De asemenea, contribuie la producerea de colagen si elastina. Astfel, pielea isi mentine umiditatea si elasticitatea. Pe de alta parte, testosteronul mareste porii si stimuleaza producerea de sebum. Daca in organism exista mai mult testosteron decat estrogen, atunci tenul este mult mai predispus la acnee.

Intre 20 si 30 de ani

La 20 si 30 de ani, femeile au, de obicei, un ciclu menstrual regulat. Dieta, sportul si anumite boli influenteaza regularitatea ciclului, precum si nivelul de hormoni. Daca menstruatia vine cu regularitate, tenul capata o anumita stralucire ca urmare a estrogenului (aceeasi stralucire pe care o au si femeile insarcinate). Dupa ovulatie, atat nivelul de estrogen cat si cel de testosteron scad. Odata cu scaderea nivelului de estrogen, se diminueaza si producerea de colagen, pielea nu mai este la fel de elastica si pare mai matura.

 

Intre 30 si 40 de ani

Nivelul estrogenului este mai ridicat in jurul varstei de 25 de ani, scade apoi inspre 30 de ani si din ce in ce mai mult inspre 40. Pe masura ce producerea de estrogen se reduce, pielea incepe sa se usuce. Se pare ca acest lucru are un impact mult mai puternic decat razele solare asupra pielii, accelerandu-i imbatranirea. Incepand cu 45 de ani, cele mai multe femei sunt in perimenopauza, tranzitia dintre ovulatia regulata si menopauza. Aceasta noua etapa aduce cu sine aparitia acneei adulte si cresterea parului facial.

La 50 de ani

La 50 de ani, femeile se afla la menopauza iar ovulatia s-a oprit. Ovarele mai produc inca estrogen si testosteron, insa nivelul este mult mai scazut. In urma unui studiu, s-a descoperit ca producerea de colagen scade cu 2,1% in fiecare an in urmatorii 15 ani care urmeaza menopauzei, ceea ce inseamna o scadere de aproximativ 30% intre 50 si 65 de ani. In jurul acestei varste, pielea se usuca si se rideaza.

 

Cauze ale dezechilibrului hormonal

Dieta unei femei poate afecta hormonii, exacerband problemele pielii. Dietele bogate in carbohidrati si in alimente procesate conduc organismul la producerea de prea multa insulina, un alt hormon care regleaza nivelul zaharului din sange. Nivelul de insulina creste dupa consumul de alimente care contin zahar. Astfel apare rezistenta la insulina, insulina fiind un precursor al diabetului. Rezistenta la insulina este si un factor-cheie in sindromul ovarelor polichistice, sindrom in cadrul caruia se produce un nivel ridicat de hormoni androgeni. Producerea de testosteron are ca efect aparitia parului in exces pe fata si piept, ten gras, acnee etc.

Farmacistii Catena recomanda produsele Gli Elementi. Daca iti doresti sa-i oferi pielii tale o ingrijire speciala si de lunga durata, atunci cu siguranta vei fi incantata de crema tratament antirid de la Gli Elementi! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Ruxandra Dumitrescu