Hussein Chalayan – marele ganditor al modei

Hussein-ChalayanDesignerul Hussein Chalayan a facut pentru prima data senzatie chiar la debutul sau in moda – cand a ingropat rochiile de matase din colectia sa, pentru a le dezgropa inainte de prezentare. Este cunoscut ca fiind marele ganditor al modei. Sa-l cunoastem si noi!

Hussein Chalayan s-a nascut in anul 1970 si este originar din Cipru, amandoi parintii sai fiind turci. Tatal sau era restaurator, iar mama sa era foarte priceputa sa lucreze de mana si obisnuia sa-i faca hainele lui Hussein. In copilarie, designerul a stat cativa ani la Londra, insa s-a intors in Cipru cand a intrat la scoala. Pe vremea aceea, visa sa devina hairstylist, pilot, actor sau arhitect. In 1982, dupa divortul parintilor sai, se intoarce la Londra unde urmeaza un colegiu de baieti foarte cunoscut acolo, Highgate. In urma unui articol despre un designer turc, pe care il vede intr-o revista, se hotaraste sa urmeze cursuri de design. Astfel ca, in 1989, este admis sa studieze la prestigioasa scoala de moda London Central Saint Martins College.

hussein-chalayanChalayan: “Imi plac femeile care se imbraca pentru o ocazie!”

Colectia sa de absolvire, despre care vorbeam la inceput, ii asigura succesul la debutul in lumea modei. Dupa ce a ingropat-o cu pilitura de fier in spatele curtii la un prieten acasa, a scos piesele colectiei dupa 6 saptamani, ruginite, si le-a prezentat, atragand atentia celor de la magazinul de lux Browns din Londra care au decis sa-i expuna colectia in vitrina. De atunci, Hussein Chalayan a creat zeci de colectii si a castigat de 2 ori titlul de designerul britanic al anului. Merita sa amintim de colectia sa in care a folosit mese si scaune pe post de articole de imbracaminte, de rochia creata in 1999 care poate fi controlata prin telecomanda pentru a-si schimba forma sau de colectia din 2008, cand a creat rochii luminate cu LED-uri sau laser in colaborare cu brandul Swarovsky.

Designerul sustine ca ii plac juxtapunerile cand vine vorba despre vestimentatia femeilor si adauga, intr-un interviu, ca prefera femeile care se imbraca pentru o ocazie, cele care se imbraca masculin ziua si feminin seara. Pe acestea le considera stilate mai degraba decat pe cele care sunt feminine tot timpul.

hussein-chalayanChalayan: “Sunt natural, incapatanat si nu-mi place sa ies in evidenta” 

In 2001, din cauza datoriilor care depaseau 1,5 milioane de dolari, Chalayan a declarat falimentul companiei sale. Tom Ford i-a oferit atunci spatiu pentru studioul sau pentru ca Hussein sa reuseasca sa-si repuna afacerea pe picioare. In anul 2006, este facut membru al Ordinului Imperiului Britanic de catre regina, pentru activitatea sa deosebita in industria modei. In anul 2008, este numit director creativ al brandului Puma, companie care ii cumpara si o mare parte dintre actiunile firmei sale. In 2010, isi cumpara inapoi majoritatea actiunilor, insa ramane director creativ la Puma.

Chalayan este cunoscut si pentru numeroasele expozitii internationale de moda la care a participat. Tot el este si arhitectul faimosului ou din plexiglas in care a aparut Lady Gaga la decernarea premiilor Grammy in 2011. Revista Vogue l-a numit de altfel “arhitectul avangardist al modei”. Tot in 2011, Hussein a lansat Grey Label, o linie de haine si accesorii cu preturi mai mici. Din primavara acestui an (2012), designerul a hotarat ca brandul sau sa se numeasca simplu, Chalayan.

Screen-shot-2011-07-06-at-22.42.111

 

Text: Bianca Badescu