Cum ne influenteaza selfie-urile?

Era tehnologiei si a informatiei isi lasa, fara indoiala, o amprenta puternica asupra noastra, asupra modului in care gandim si actionam, asupra modului in care privim lumea din jurul nostru dar si asupra felului in care ne privim pe noi insine. Retelele de socializare au un impact foarte mare asupra propriei noastre imagini, obligandu-ne, indirect, sa fim mai constienti de modul in care aratam si, implicit, sa dorim sa ne imbunatatim infatisarea. Generatia actuala, a tinerilor cu varste cuprinse intre 18-35 de ani, numita si generatia millennials, este mult mai deschisa la schimbari, la nou, mult mai increzatoare si prezinta o dorinta mult mai mare de a-si imbunatati imaginea.



Iata cum sa vindeci dependenta de tehnologie

Impactul selfie-ului asupra chirurgiei estetice

Conform diferitelor cercetari, in prezent, tratamentele de infrumusetare care presupun interventii chirurgicale estetice incep sa castige teren. Potrivit Academiei Americane de Chirurgie Faciala Plastica si Reconstructiva, 64% dintre medicii esteticieni au observat o crestere a tratamentelor injectabile la pacientii sub 30 de ani. Statisticile arata ca tinerii din generatia millennials apeleaza cu mult mai mult curaj la interventiile chirurgicale minim-invazive, la tratamentele cu acid hialuronic sau botox dar si la liposuctii si interventii de marire a sanilor, cu scopul de a avea corpul mult dorit. Acest aspect este influentat puternic de retelele de socializare care promoveaza pozele si selfie-urile ca modalitate de comunicare, de transmitere a unei informatii. Si pentru ca imaginea impecabila este apreciata, invidiata si comentata, tinerii de azi isi valorifica la intensitate maxima calitatile.

Dependenta copiilor fata de tehnologie. Ce este bine si ce nu!

Selfie-urile scad stima de sine…

Conform cercetatorilor de la Universitatea de Stat din Pennsylvania selfie-urile afecteaza sanatatea psihologica si determina o scadere a stimei de sine. Explicatia vine din faptul ca o persoana care alege sa posteze un selfie o face, in majoritatea cazurilor, pentru a promova un moment fericit, o bucurie, o distractie. Ei bine, este normal ca cel care priveste poza respectiva sa concluzioneze ca viata sa nu este la fel de activa si atractiva si, prin urmare, stima de sine incepe sa scada. Pe de alta parte, cercetatorii au selectat si o categorie separata, aceea a persoanelor care se bucura de o stima de sine crescuta gratie retelelor de socializare. Aici intra cei care isi doresc popularitate si celebritate online, adica cei care isi impanzesc pagina cu astfel de postari despre ei si experientele lor.

Greseli pe care le fac cuplurile pe retelele de socializare

…dar ne fac mai sanatosi

Psychology of well-being, studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din California atesta ca selfie-urile ne fac mai fericiti si, implicit, mai sanatosi. Cei 41 de studenti care au participat la cercetare au prezentat un nivel de endorfine mult mai crescut in timp ce-si priveau selfie-ul fata de orice alta poza facuta. Cercetatorii au indemnat, astfel, pe toata lumea sa-si faca un selfie zilnic, dimineata. Acestia au motivat recomandarea prin faptul ca efortul nostru de a ne surprinde in cea mai buna ipostaza, rezultatul placut si aprecierile primite pe retelele de socializare au rolul de a ne motiva si impulsiona, de a stimula productia de endorfine si circulatia sangelui si, astfel, de a inlatura depresia si starile anxioase, facand loc bunei-dispozitii.

Modern love: era intalnirilor online

De ce ne facem selfie-uri?

Un studiu realizat de cercetatorii de la Brigham Young University din Statele Unite ale Americii, la care au participat 46 de voluntari, a demonstrat ca cei care isi fac selfie-uri se impart in trei mari categorii: cei care doresc sa comunice ceva, cei care doresc sa se laude si cei care promoveaza autobiografia. In prima categorie intra persoanele care posteaza un selfie cu scopul de a porni o dezbatere si de a socializa. Cea de-a doua categorie include persoanele care posteaza doar pentru a se lasa admirate, pentru a se mandri cu imaginea sau cu evenimentul la care participa. Aceste persoane au o stima de sine crescuta, insa nu este obligatoriu sa fie si evaluata corect, si sunt obsedate de propria imagine careia ii ofera tot interesul. In majoritatea cazurilor, cei din aceasta categorie sunt adeptii interventiilor estetice si tratamentelor de infrumusetare. Ultima categorie, cea a autorilor de biografii, include oameni care nu-si doresc sa se laude dar isi promoveaza imaginea ca o forma de auto-descoperire si, astfel, invata sa se cunoasca pe ei insisi mai bine, este un fel de test al evolutiei fizice in timp.

Iata ca exista niste locuri in lume unde selfiurile sunt interzise! Detalii aici!
Text: Madalina Manole