Icterul la bebelusi

copil consultat, bebelus consultat 2Icterul este efectul acumularii in sange a bilirubinei peste o valoare normala, ceea ce duce la colorarea plasmei sangvine in galben, colorandu-se astfel toate tesuturile intens hranite cu sange.

Bilirubina este un produs normal ce rezulta in urma degradarii eritrocitelor (globulele rosii) din sange, atunci cand acestea sunt distruse in mod natural in momentul in care imbatranesc. Cand este produsa, bilirubina se prezinta in sange sub forma ei indirecta (libera sau neconjugata) si este legata de proteina din sange, care o va transporta catre ficat. In ficat, bilirubina se conjuga cu ajutorul unor enzime specializate, ajunge in vezica biliara de unde este secretata la nivelul intestinului subtire, pentru ca mai tarziu sa fie inglobata in bolul fecal si in urina, apoi eliminata din corp. Bilirubina si derivatele sale dau culoarea normala maronie a scaunului si cea galbena a urinei. Astfel, din sange se poate doza atat bilirubina totala, cat si fractiunile sale, cea indirecta − neconjugata si directa – conjugata.

Asa cum aminteam, excesul de bilirubina in sange duce la o colorare in galben a tesuturilor care sunt foarte irigate cu sange: pielea, sclerele (albul ochilor) si mucoasele. Cel mai frecvent, primele se coloreaza sclerele, deoarece contin multa elastina, cu afinitate mare pentru bilirubina.



Icter cu hiperbilirubinemie predominant neconjugata si icter cu bilirubina predominant conjugata

In functie de tulburarile din metabolismul bilirubinei, icterul se imparte in icter cu hiperbilirubinemie predominant neconjugata (exces de bilirubina indirecta-nelegata in sange) si icter cu bilirubina predominant conjugata. Aceste doua mari categorii de icter cunosc, la randul lor, alte subtipuri, legate de modul in care apar tulburarile specifice.

Icterul nou-nascutului sau fiziologic este un exemplu de icter cu bilirubina indirecta crescuta, cauza fiind o asociere de evenimente tranzitorii:

  • Durata mai mica de viata a globulelor rosii in sange. Ele au un ciclu natural de viata de 90 de zile la fat si nou-nascutul mic, fata de 120 de zile la bebelusii mai mari si adulti. Cu cat globulele rosii traiesc mai putin, cu atat exista mai multa bilirubina in sange cand acestea se distrug.
  • Cantitate insuficienta in sange a albuminei, ce transporta catre ficat bilirubina.
  • Functie imatura a ficatului in conjugarea bilirubinei.
  • Recircularea bilirubinei din intestin in sange in cazul bebelusilor care primesc o cantitate insuficienta de lapte la mese.
  • Posibilitatea existentei unor inhibitori ai conjugarii bilirubinei in laptele matern.

Cauze de icter la copil

Icterul fiziologic apare in primele 2-3 zile de viata ale nou-nascutului, intensitatea sa este moderata si dispare de la sine in cateva zile, pe masura ce bilirubina libera este procesata de ficat si eliminata din corp. In cazul in care icterul este intens, cu valori mari ale bilirubinei, se poate opta pentru fototerapie, care are la baza principiul de degradare al bilirubinei in metaboliti, mai usor de eliminat.

Icterul cu bilirubina indirecta mai poate aparea in incompatibilitati de sistem AB0 sau Rh intre bebelus si mama, defecte innascute ale globulelor rosii si multe alte cauze. Acest tip de icter nu se considera unul fiziologic si apare in primele 24 de ore de viata.

In ceea ce priveste icterul cu bilirubina directa crescuta, de mare importanta sunt malformatiile canalelor biliare sau ale vezicii biliare, care creeaza blocaje in calea eliminarii bilirubinei, impreuna cu bolile metabolice si infectiile materno-fetale. Acumularea in ficat a bilirubinei duce la distrugerea arhitecturii hepatice, cu aparitia hepatitei cronice. Este foarte importanta diagnosticarea sau diferentierea la timp a acestor malformatii, din prisma faptului ca unele dintre ele pot fi corectate chirurgical, dar numai pana la o anumita varsta. Obstacole in eliminarea bilei pot crea si fenomenele compresive, cel mai frecvent fiind vorba despre chisturi extrahepatice.

Si infectiile sunt cauza de icter la copil, atunci cand acesta apare ca urmare a unor infectii bacteriene, parazitare sau virale care afecteaza ficatul. Nou-nascutul si sugarul este afectat cel mai des de infectii congenitale sau dobandite in primele luni de viata − hepatita B, C, citomegalovirus si orice patogen care induce o stare septica (infectie sistemica); chiar daca el, in sine, nu are afinitate pentru ficat, poate determina icter prin afectarea capacitatii sale de conjugare si excretie a bilirubinei.

Tratamentul icterului in cazul nou-nascutului

Ca tratament al icterului, in cazul nou-nascutului cu icter fiziologic, exista fototerapia si exsanguinotransfuzia. In cazul malformatiilor, daca se preteaza, se recomanda corectie chirurgicala curativa sau derivatii care ofera rute alternative pentru drenajul bilei. Pentru pacientii cu o infectie confirmata, se va trata mai intai aceasta, de cele mai multe ori rezolvandu-se, implicit, si icterul. In cazul unui icter intens, cu valori mult crescute ale bilirubinei, in cazul caruia se suspecteaza inhibtorii din laptele matern, se poate intrerupe alaptarea pentru cateva zile, timp in care copilului i se pot administra substante care ajuta in procesul de conjugare.

Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru