Ingrijirea corecta a danturii

O dantura frumoasa este in primul rand o dantura sanatoasa, insa pentru a avea o dantura sanatoasa este nevoie de multa atentie si grija acordata. In continuare veti descoperi care sunt regulile de baza pe care ar trebui sa le urmam pentru a ne mandri cu un zambet de invidiat.

 Spalatul pe dinti

Dintii se spala dupa fiecare masa, dimineata fiind indicat ca dintii sa fie spalati imediat ce ne-am trezit, chiar inainte de micul dejun, deoarece, peste seara, cavitatea bucala se incarca de bacterii si nu este indicat ca acestea sa ajunga in stomac. Desi periutele de dinti electrice sunt mult mai eficiente decat cele normale, nu este obligatoriu sa aveti o periuta electrica, insa periuta aleasa trebuie sa aiba perii moi si un cap ingust astfel incat sa poata ajunge si in locurile mai greu accesibile. Medicii stomatologi recomanda ca periuta dentara sa fie schimbata o data la 3 sau 4 luni. Un periaj corect presupune o curatare a intregii suprafete a dintelui, a limbii dar si a obrajilor. Miscarile nu trebuie sa fie prea dure, existand riscul de a rani gingiile. Remus Stratulat, specialist estetica dentara in cadrul clinicii Dental One ne sfatuieste ca periajul dentar sa fie facut cel putin 2 – 3 minute, pe fiecare suprafata a dintelui in parte, miscarea corecta fiind dinspre gingie spre partea ocluzala, adica sprea albul dintelui.

 

Ata dentara, apa de gura si dusul bucal

Ata dentara trebuie folosita minim o data pe zi si cu mare atentie astfel incat gingiie sa nu rezulte ranite. Aceasta trebuie introdusa in spatiile dintre dinti, iar miscarea corecta a acesteia este de sus in jos si nu in lateral, in caz contrar gingiile vor sangera. Dupa fiecare periaj dentar, clatiti-va insistent cu apa de gura de cateva ori. Dusul bucal este recomandat a fi folosit si inainte si dupa periajul propriu zis. Prin actiunea sa, dusul bucal, inlatura resturile alimentare ramase intre dinti fiind chiar mai eficient decat ata dentara.

 

Sfaturi de ingrijire a danturii de la vedete

Roxana Sarbu, artist, trupa Trident: “Eu am invatat de mica de la scoala ca periajul dentar se face de sus in jos, nu de la stanga la dreapta, si atunci asa il fac. Folosesc periuta electrica pentru ca mi se pare mai buna decat cea normala.”

Sylvia, artist: “Eu nu am un ritual anume, dar conteaza foarte mult periuta de dinti cu care ma spal. Pentru mine periajul trebuie sa fie aprig.”

Ianna Novac, artist, trupa Asia: “Eu imi realizez periajul de dinti cu o pasta naturala, dimineata, seara si chiar intre mese, daca simt nevoia. Intr-adevar, pasta de dinti naturala cere un periaj mai des. Am folosit si ata dentara dar nu mi-a facut bine pentru ca nestiind sa o folosesc, mi-am ranit gingiile.”

Bogdan Vladau, prezentator tv: “Am incercat la un moment sa-mi curat dintii cu bicarbonat de sodiu, dar nu sunt rezultate imediate ca si cum ti-ai face o albire la medic.”

Julia Jianu, artist trupa Exotic: “Eu recomand sa taiam alimentele tari si nu sa muscam din ele. Cel mai bine ai grija de dinti facand un periaj corect, apoi o clatire cu apa de gura care are proprietat de curatare si la final folosita ata dentara. Aceasta este foarte importanta pentru ca intre dinti rezidurile raman oricum si doar ata dentara le inlatira.”

 

Text: Madalina Manole