Insuccesul, cheia succesului

decupat_Insuccesul PrincipalaOamenii considera esecul ca pe un final nefericit ce trece adesea drept o dovada ca planul pe care ti l-ai propus nu a reusit. Dar esecul este valabil in cazul tuturor. Nu exista persoana care sa nu fi suferit macar o dezamagire de-a lungul vietii pe care sa o considere un insucces. Exista insa un aspect care-i deosebeste pe oamenii care reusesc de cei care nu o fac − este vorba despre intelegerea adecvata a puterii esecului. Pentru a reusi, trebuie sa inveti, mai intai de toate, din propriile greseli, sa nu disperi si sa nu renunti. Insuccesul poate fi cheia succesului!



„Incercarea moarte n-are!”

Cea mai buna modalitate de a masura progresul este prin numarul de esecuri. Daca nu ai avut inca o nereusita, probabil ca nu te „straduiesti” cat ar trebui. Folosind limbajul metaforic, am putea spune ca insuccesul este ciocanul fierarului care tempereaza sabia succesului… pe principiul „bate fierul cat e cald”. Daca iti doresti foarte mult sa reusesti intr-un anumit domeniu, trebuie sa gresesti de cateva ori. Daca ii vei urmari pe tot parcursul istoriei pe unii dintre cei mai de succes oameni, vei observa ca au avut cu totii un lucru in comun – pana sa reuseasca, au cazut de mai multe ori, dar s-au ridicat. Si chiar Henry Ford spunea ca un esec iti da posibilitatea sa o iei de la inceput, insa intr-un mod mai inteligent.

decupat_Insuccesul secundaraOamenii de succes se confrunta mai des cu esecul

Unii sustin sus si tare ca norocul nu este de partea lor, asa ca renunta imediat, se dau batuti fara a privi in urma. Dar oamenii care isi doresc cu adevarat sa reuseasca intr-un anumit domeniu continua pe drumul pe care au pornit, chiar daca el este presarat cu esecuri frustrante. Iar rezultatul final ii incununeaza. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca oamenii de succes au mai multe experiente neplacute, spre deosebire de restul. Secretul este sa te ridici, sa te scuturi, sa te aduni si sa o iei de la capat. Se pare ca raportul dintre esec si succes arata chiar la fel, insa provocarea este pentru cei care nu se dau batuti si care stiu sa transforme esecul in reusita.

Foloseste esecul ca pe o unealta

Cand simti ca esti cu un picior in groapa si senzatia de disperare pune stapanire pe tine, ai tendinta sa te consumi foarte mult, aspect care este posibil sa-ti puna piedici. Succesul inseamna sa inveti sa recunosti motivul nereusitei si cum poti compensa. Ar trebui sa stii sa-ti raspunzi la anumite intrebari, precum: „Ce a provocat insuccesul?”, „Ce pot face pentru a transforma insuccesul in succes?”, „Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a o lua de la capat?”, „Ce pot sa fac in fiecare zi pentru a ma asigura ca urmatoarea mea miscare va fi una inteligenta?”. Scoate o foaie de hartie si fa-ti o lista. Analizeaza, raspunde, implementeaza. Si nu uita ca esecul este o oportunitate, nicidecum o povara.

Caracterele se construiesc in urma insuccesului

Esecul poate fi motivant. Uneori, poate veni in bucatele mici, iar piesele lui pot pune cap la cap o intreaga strategie. Pe de alta parte, daca vei astepta ani la rand ca ceva sa se intample fara a actiona,… aceasta nu este strategia castigatoare. Succesul trebuie gestionat. Este nevoie de determinare, de scop si, cel mai important, este nevoie de caracter. Esecul construieste, nu trebuie sa destrame. Succesul inseamna vointa, inteligenta, putere, determinare. Si, mai presus de orice,… insucces!

Text: Ruxandra Dumitrescu