Iritatiile tenului: cauze posibile si solutii eficiente

decupat_principala (restul in galerie)Dupa ce trecem de varsta pubertatii, ne-am astepta ca tenul nostru sa se calmeze, iar iritatiile si acneea sa devina istorie. Cu toate acestea, lucrurile nu stau tocmai asa. Peste jumatate dintre femei spun despre pielea lor ca este sensibila, pentru ca se confrunta si la maturitate cu iritatii ale pielii.



Obiceiuri care provoaca iritatii ale tenului

De multe ori, tocmai grija noastra excesiva pentru mentinerea tineretii ne afecteaza tenul. Exfolierile dese, curatarea agresiva, folosirea multor creme si seruri anti-age, dar si faptul ca testam mereu produse noi pentru diverse probleme ale pielii pe care credem ca le avem ne agreseaza epiderma si provoaca iritatii. Nici stresul, poluarea si alergiile nu sunt tocmai lucruri care sa-i faca bine tenului nostru.

Observam ca avem probleme cu tenul si alegem produse pentru pielea sensibila in speranta ca totul se va rezolva. Doar ca sunt produse si produse, iar ceea ce functioneaza pentru tenul meu sensibil s-ar putea sa nu fie potrivit pentru tipul de sensibilitate a tenului tau. Putem identifica insa problemele pe care le avem in functie de simptome, astfel incat sa ne dam seama ce tratamente avem nevoie si ce produse trebuie sa evitam.

Afla cauza iritatiei in functie de manifestari!

  • Daca ai o mica senzatie de arsura si simti intepaturi, s-ar putea ca tenul tau sa fie suprasaturat de produse anti-rid. Cu cat folosesti mai multe produse anti-rid, cu atat riscul ca pielea ta sa dezvolte o intoleranta la unul dintre ele creste. In plus, amestecarea diverselor ingrediente anti-age nu este tocmai o idee buna, pentru ca acestea pot interactiona intre ele intr-un mod daunator pentru piele.
  • Inrosirea tenului, insotita de iritatii, poate insemna ca ai rozacee. Aceasta problema apare de obicei dupa 30 de ani si nu are o cauza clara: poate fi vorba de o predispozitie genetica, de o expunere prea mare la soare, de un parazit sau de o secretie crescuta de sebum. In acest caz, vasele de sange se umfla si provoaca roseata la cel mai mic semnal de la caldura, frig, stres, vant si chiar mancaruri condimentate. In acest caz, trebuie sa evitam expunerea la soare, sa nu folosim cosmetice care contin alcool sau ulei de eucalipt, sa nu facem peeling chimic, sa nu ne frecam fata atunci cand o spalam si sa folosim creme cu FPS peste 50.
  • Daca ai senzatia de mancarime si piele care tine, s-ar putea ca produsul de curatare a tenului sa fie prea dur. Trebuie sa eviti produsele care au inscriptionate pe eticheta urmatoarele ingrediente: „sodium lauryl sulfate” si „ammonium laureth sulfate” si cele care contin detergenti agresivi cu pielea. Aceste ingrediente provoaca fisuri in bariera lipidica a pielii pe unde pot patrunde substante iritante. Asa se explica cum anumite produse, care nu iti provocau iritatii inainte, o fac acum.
  • Iritatiile pielii sub forma unor umflaturi mici rosii care nu sunt cosuri pot fi provocate de anumite substante din produsele cosmetice, in special parfumuri si conservanti. Celulele pielii reactioneaza la alergen si astfel apar iritatii, apoi uscaciune si descuamare a pielii. Pentru a vedea care dintre aceste produse cosmetice iti provoaca alergii, renunta la toate pentru o perioada, pana ce pielea se calmeaza. Apoi le poti reintroduce treptat in rutina zilnica pentru a vedea care este de vina pentru iritatii. Cel mai bine este sa le testezi aplicandu-le pe o mica portiune a fetei seara, inainte du culcare. Daca dimineata nu a aparut niciun semn de inflamatie, le poti folosi pe toata fata.

Beauty adviserii Catena va recomanda Apa de Trandafiri de la Naturalis. Uleiul esential de trandafiri mentine o buna hidratare a pielii, fiind de un real folos in cazul tenurilor sensibile, cu probleme (acnee) sau a celor imbatranite. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu