Joaca in aer liber si beneficiile sale esentiale pentru copii

Multi parinti au o oarecare strangere de inima atunci cand trebuie sa-i lase pe cei mici sa se joace in aer liber, mai cu seama in sezonul rece. Se tem sa nu se imbolnaveasca fiind expusi la vremea rece si capricioasa, sa nu se loveasca, sa nu alunece si cate si mai cate accidente ar putea sa apara. Ei bine, in cadrul „Conferinte de educatie timpurie‟ organizata la Bucuresti de First7, divizia de training a Fundatiei Acorns, cu sprijinul Catena si recomandata de revista noastra, specialista Mandy Tulloch a explicat care sunt beneficiile jocului in aer liber pentru orice copil.

Cunoscuta pentru proiectul sau Mud Pies Mandy, fondat in 2009, in Scotia, Mandy Tullock promoveaza cu pasiune educatia in natura atat in mediul educational cat si in randul parintilor din intreaga lume.

Teoria care sta la baza proiectului este cea conform careia joaca in natura ajuta copiii sa invete mai multe nu doar despre mediul inconjurator, ci si cum sa faca fata provocarilor vietii si sa devina mai creativi.



Oportunitati de joc stimulative

Materialele disponibile in aer liber, de la bete si pietre, zapada, gheata, pana la frunze, pamant si noroi sunt ideale pentru a fi manipulate de copii, incurajand jocul creativ si imaginativ. Interactionand in natura, cei mici invata sa negocieze, sa rezolve probleme, sa gestioneze situatii si sa lucreze in echipa.

Sa colaborezi si sa lucrezi impreuna cu alte persoane este complicat la orice varsta, de aceea este atat de important ca parintii sa le ofere celor mici oportunitatea de a exersa acest lucru cat mai devreme.

Evaluarea riscurilor

Mediile in aer liber nu pot fi controlate in aceeasi masura ca cele din interior, iar controlul pe care cei mai multi parinti incearca sa-l aiba asupra unui mediu nu va duce in mod necesar la o crestere a sigurantei, este de parere Mandy Tulloch. Important este ca atat parintii, cat si educatorii sa inteleaga ca nu este nimic grav in a expune un copil la activitati cu un anumit grad de risc, bineinteles fara a implica vatamarea acestuia in vreun fel. Copiii mai cad, se mai zgarie, se julesc, dar asta face parte din farmecul copilariei atat timp cat eventualele incidente sunt minore.

Lectii importante din natura

  1. Confruntati cu un nivel scazut de pericol, copiii invata foarte repede cum sa-si asume riscuri si sa inteleaga ca exista urmari ale actiunilor lor;
  2. Invata sa se adapteze la schimbare si la incertitudine, o parte esentiala a cresterii;
  3. Invata sa gaseasca solutii nu doar pe cont propriu, ci si colaborand cu ceilalti;
  4. Isi dezvolta abilitatile de lider si de negociator, de care avem atata nevoie pe tot parcursul vietii;
  5. Dezvolta capacitatea de a nu renunta usor la ceea ce isi propun sa duca la bun sfarsit.

„Abia dupa ce am avut la randul meu copii am inteles cat de mult invata de la varste foarte mici si cat de extraordinar este sa-i urmaresti in tot acest timp. Dupa ce am vorbit cu o multime de parinti, am realizat ca exista o nevoie reala de a le oferi copiilor activitati care sa-i determine sa iasa mai mult afara, sa fie activi si sa exploreze natura”, dupa cum a marturisit Mandy. Iar interactiunea copiilor din ziua de azi cu mediul exterior este cu atat mai necesara cu cat stilul de viata devine din ce in ce mai sedentar si in cazul lor, nu numai al adutilor.

Lasati-i sa se tavaleasca prin zapada, ba chiar sa guste putina gheata, daca sunt curiosi sa incerce, dintr-o zona curata. Copiii se imbolnavesc si fara sa aiba libertatea pe care ar trebui sa o aiba in natura. Dar, din nou, toate acestea sunt firesti. Ca parinte trebuie sa retii ca unele dintre cele mai frumoase amintiri ale copilariei se petrec in aer liber: cand ai facut impreuna cu prietenii prima cazemata din zapada sau ati construit primul cuib pentru pasarele, ati facut prima placinta din noroi sau ati mancat cirese urcati in copac etc.

Copiii care nu experimenteaza astfel de lucruri nu dezvolta abilitatea de a evalua si de a intelege riscurile si, tocmai de aceea, vor fi mai predispusi la a se expune la pericole.

Farmacistii Catena recomanda siropul Vitemix Junior, un fluid concentrat ce contine 11 vitamine si extracte de plante. Ajuta la echilibrarea unei diete sarace in fructe si legume. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Oana Baltoc