Job-uri pe perioada vacantei de vara

Uite ca a venit iar vara!!! Pentru unii inseamna caldura, plaja, senzlonguri si umbrelute, vacante imbietoare. Pentru altii este o ocazie buna de a castiga ceva bani in plus sau, de ce nu, de a le combina pe amandoua…

Vacanta de vara este o perioada atipica pe piata muncii. Pe de o parte ofertele de job-uri full-time se tempereaza usor (potentialii candidati sunt in vacante, la fel managerii care trebuie sa ia deciziile cu privire la angajare), pe de alta parte job-urile de scurta durata pe perioada verii incep sa abunde. De cea de-a doua categorie tind sa beneficieze fie studentii, care incearca in timpul verii sa acumuleze bani pentru a se sustine in continuare la scoala sau doar pentru a putea pleca apoi undeva in vacanta, fie cei ce doresc sa isi rotunjeasca veniturile, profitand de oportunitati pe termen scurt, care nu implica un angajament ulterior. In trecut oferta de job-uri de vara era dominata de ofertele de locuri de munca temporare in strainatate. In ultimul tip am constatat insa ca oferta locala incepe sa devina tot mai consistenta.

Cele mai frecvente job-uri oferite pe perioada vacantelor

Turism
Cu siguranta job-urile in domeniul turismului ocupa in fiecare an o pondere larga in oferta. Gasim aici atat clasicele oferte de job-uri de receptioner, camerista, bucatari si chelneri, cat si oferte mai noi, cum ar fi cele de animatori, ghizi turistici si traducatori.

Publicitate
Vara inseamna si o crestere semnificativa a vanzarilor pentru anumite produse, asa-numite „de sezon”. Asta atrage dupa sine o abundenta de oferte de job-uri ca merchandiseri, promoteri, sampleri, hostesse sau agenti de publicitate.

Constructii
Se stie bine ca vara e sezonul de varf al lucrarilor in constructii. Foarte multe firme de constructii cauta angajati sezonieri pe perioada verii, fie ca muncitori calificati sau necalificati, fie chiar ca ingineri sau manageri de proiect.

Agricultura
Cererea de locuri de munca temporare in agricultura atinge apogeul in cea de-a doua parte a verii si spre inceputul toamnei. {i in acest domeniu, daca in anii trecuti se cautau mai cu seama muncitori necalificati, acum se cauta si alte profesii, cum ar fi agenti de vanzari, buyeri, gestionari sau manageri de depozite.

Comert
Comertul verii aduce in plus fata de restul anului o crestere a vanzarilor pe litoral sau in statiuni, respectiv o inflorire a comertului stradal in orase. Aceasta cresterea a vanzarilor pe anumite segmente face sa creasca si cererea pe perioada verii de vanzatoare, agenti de vanzari si vanzatori stradali.

Munca de birou
Job-urile de vara nu se rezuma doar la domenii cu o crestere temporara a activitatii, ci au adesea drept cauza plecarea in concedii a unui numar mare de angajati din diverse companii. Sigur, nu vom putea inlocui un manager de companie cu o persoana angajata pe perioada verii, dar in schimb se cauta foarte des receptioneri sau secretare, operatori pentru call-center-uri, operatori de interviuri, consultanti financiari sau chiar contabili.

Alte servicii
Sigur, exista si alte job-uri de vara, pe care e mai greu sa le includem intr-o categorie. As aminti aici job-urile de baby sitting sau mother help. Acestea cunosc o crestere a solicitarilor pe perioada verii din mai multe motive: copiii sunt in vacanta, deci au nevoie de cineva care sa aiba grija de ei in intervalul in care in mod normal ar fi la scoala sau gradinita; parintii simt nevoia sa iasa mai des in oras seara sau sa se relaxeze, iau uneori chiar sa plece singuri in concediu, asigurandu-si un inlocuitor pe perioada vacantei.

Oportunitati pentru prelungirea venitului
Cu alte cuvinte, e multa treaba de facut pe perioada verii si se anunta multe oportunitati pentru cei care doresc sa profite de ocazie pentru a-si rotunji bugetul. Nu in ultimul rand job-urile de vara sunt ocazii bune de a invata lucruri noi, iar uneori ele deschid calea pentru noi oportunitati de cariera. Asadar, va doresc sa munciti cu spor in aceasta vara!

Text: Adela Cristea
Senior consultant Ascent Group