Jocurile violente afecteaza creierul barbatilor

0a0a0a0a0491499Un nou studiu a ajuns la o concluzie ingrijoratoare: jocurile video violente pot afecta negativ functionarea creierului la adulti.

Dr. Yang Wang, profesor asistent in cercetare la Departamentul de Stiinte Radiologice si Imagistice de la Universitatea Indiana, a realizat un studiu pe un esantion de 22 de barbati tineri.

Pe langa examinarea RMN, ei au fost supusi unei evaluari psihologice verbale si au fost insarcinati sa numere. “Pentru prima data am descoperit ca cei care joaca jocuri violente pe calculator sau pe televizor au o activitate cerebrala in regiunile frontale mai mica decat ceilalti.

“Aceste regiuni din creier sunt foarte importante in controlarea emotiilor si a comportamentului agresiv”, a declarat profesorul.

Pentru realizarea acestui studiu au fost necesari 22 de barbati adulti, cu varste cuprinse intre 18 – 29 ani, si cu o expunere scazuta la jocuri video violente. Dupa care, cei 22 de barbati au fost repartizati in 2 grupe formate din cate 11 adulti fiecare.

Membrii primului grup au fost pusi sa se joace pe calculator timp de 10 ore la domiciliu pentru o saptamana, iar in a doua saptamana sa faca pauza, in timp ce barbatii din al doilea grup nu s-au jucat deloc pe calculator in cele doua saptamani de studiu. Dupa o saptamana, cei care s-au jucat aveau mai putina activitate cerebrala in anumite regiuni unde fusesera scanati.

Rezultatele au aratat ca, dupa o saptamana, membrii grupului care s-au jucat au prezentat mai putina activitate cerebrala in anumite regiuni unde fusesera scanati, in comparatie cu grupul care nu s-a jucat deloc. Vestea buna este ca aceste schimbari se diminueaza dupa numai o saptamana.

“Aceste descoperiri indica faptul ca jocurile violente au un efect negativ pe termen lung asupra functionarii creierului”, a adaugat dr. Wang.

Aceasta este prima dovada concreta ca jocurile violente influenteaza activitatea cerebrala a oamenilor.

Text: Andreea Popescu