Karl Lagerfeld: „Niciodata sa nu vinzi ceva de care ti-ar fi rusine“

karl_lagerfeldKarl Lagerfeld s-a nascut pe 10 septembrie 1933 in Hamburg, fiind in timpurile noastre recunoscut ca unul dintre cei mai importanti creatori de moda ai sfarsitului de secol XX.

El a colaborat cu o varietate de case de moda, dar a lucrat, mai ales, ca designer-sef si director de creatie pentru casa de moda Chanel, Chloé sau Fendi.

Dupa lansarea sa ca designer independent, lucrand cu branduri precum Mario Valentino, Repetto, lan?ul de supermarketuri Monoprix ?i cu suport financiar din partea familiei sale, el a infiintat un mic magazin in Paris. At this time, he would often consult with Madame Zereakian, Christian Dior ‘s Armenian fortune teller. Din acel moment, incepe sa se consulte frecvent cu Madame Zereakian si cu Christian Dior. Lagerfeld later said, “She told me I’d succeed in fashion and perfume.” Creatorul declara mai tarziu ca increderea in Madame Zereakian l-a facut sa mearga mai departe in cariera: “Ea mi-a spus ca pot reusi in cariera daca ma axez pe parfumerie si moda”.

Doar mintile stralucite rezista in timp 

La ora actuala, un personaj mereu ocupat cu sedinte foto, colectii de haine, pantofi, parfumuri si multe alte accesorii, pasionat de arhitectura si fotografie, piese de mobilier si IPod-uri, Karl Lagerfeld a luat primul premiu pentru designul unei haine la varsta de 17 ani. In 1953 s-a mutat la Paris, lucrand ca desenator pentru diverse case de moda, iar in 1955, la varsta de 22 de ani, a castigat locul al doilea, dupa lui Yves Saint-Laurent, intr-o competitie de moda internationala. Dupa trei ani de colaborare cu casa Balmain, in 1958 s-a mutat la Jean Patou, unde a proiectat doua colectii haute couture pe an, timp de cinci ani, iar dupa lansarea sa ca designer independent si-a infiintat propriul magazin in Paris. In 1963, a inceput proiectarea pentru Tiziani, o casa de moda romana, unde a inceput cu couture si apoi s-a specializat in pret-a-porter.

Puterea de schimbare

Cand Lagerfeld a pierdut 42 kg in 13 luni, in 2001, explicatia lui a fost: “Am vrut sa ma imbrac diferit, sa port haine create de Hedi Simane, iar aceste modele sunt concepute pentru barbati foarte-foarte subtiri si nu de varsta mea, astfel ca mi s-a cerut sa pierd cel putin 40 kg. Mi-a luat 13 luni”. Dieta care l-a ajutat a fost creata special pentru Lagerfeld de catre dr. Jean-Claude Haudret, ceea ce a condus mai apoi la o carte numita “Karl Lagerfeld Dieta”, fiind promovata in intreaga lume.

 

Text: Roxana Baracu

Mirte_Maas_by_Karl_Lagerfeld_01