Kenzo aduce designul japonez in fata audientei mondiale

c0114356_4d90165cab33aKenzo Takada s-a nascut la 27 februarie 1939 in Himeji, Japonia. El este designer, dar si fondatorul brandului Kenzo, producator international de parfumuri, produse cosmetice si haine. Kenzo si-a dezvoltat pasiunea pentru moda la o varsta frageda in timp ce rasfoia revistele surorilor lui.

 

Cand visul devine realitate…

 

A urmat pentru putin timp cursurile Universitatii Kobe pe care, intr-un final, a parasit-o, chiar daca parintii lui nu au fost insa de acord cu aspiratiile in cariera ale fiului lor. Kenzo a incercat sa devina unul dintre primii studenti de sex masculin ai Universitatii de Moda Bunka din Tokyo (Bunkafukuso Gakuin), iar in anul 1958 a reusit.

Pentru ca parintii nu au fost de acord cu aspiratiile sale, acesta din urma s-a vazut nevoit sa lucreze part-time in Tokyo pentru a se intretine, in timp ce dupa-amiaza urma cursurile de pregatire in design. Dupa aproximativ sase luni, determinarea si munca depusa au dat rezultate, fiind admis la prestigiosul colegiu.

In anul 1964, Kenzo Takada se muta la Paris unde incearca din rasputeri sa-si gaseasca un loc in lumea modei. A inceput prin a merge la prezentari de moda, stabilind relatii cu media si lucrand ca designer liber profesionist pentru diferite case de moda.

Primele lui creatii au luat nastere cu materiale achizitionate de la lichidarile de solduri, deoarece nu isi permitea mai mult. Drept urmare, trebuia sa imbine mai multe materiale indraznete pentru a face un singur articol.

Succesul Kenzo a inceput in anul 1970, dupa ce si-a prezentat primul show la “Galeria Vivienne” si a deschis primul sau magazin, numit “Jungle Jap”. Tot in acelasi an, unul dintre modelele sale a ajuns pe coperta revistei Elle. Colectia sa a fost sustinuta in New York si Tokyo in anul 1971. Un an mai tarziu, castiga premiul Fashion Editor Club of Japan.

Kenzo si-a aratat simtul pentru aparitiile dramatice in 1978 si 1979 cand si-a tinut show-urile intr-un cort de circ. Aceste show-uri se incheiau cu doua femei pe cai, in uniforme transparente, Kenzo insusi calarind un elefant.

 

O aroma emblematica pentru brandul Kenzo Parfums


Prima sa colectie pentru barbati a fost lansata in anul 1983, iar in anul 1988 linia de parfumuri pentru femei a inceput cu “Kenzo de Kenzo”, “Parfum d`Ete”, “Le monde est beau” si “L`Eau par Kenzo”. “Kenzo pour Homme” a fost primul parfum pentru barbati, lansat in 1991. “Flower by Kenzo”, lansat in anul 2000, a devenit o aroma emblematica pentru brandul Kenzo Parfums. In 2001, a fost lansata linia de cosmetice KenzoKI.

Kenzo Takada si-a anuntat pensionarea in anul 1999, lasandu-i pe asistentii sai sa se ocupe de casa de moda. Cu toate acestea, retragerea lui din moda nu a dus la disparitia casei de moda, iar creatiile sale inca mai pot fi admirate in costumele pentru opera si teatru. In anul 2005, el a reaparut ca designer de decoratiuni prezentand “Gokan Kobo” (‘Workshop-ul celor cinci simturi’), un brand de accesorii de bucatarie, mobilier si decoratiuni interioare.

 

c0114356_4d90166a59001

Kenzo va ramane intotdeauna in istoria fashion ca primul designer care a imbinat   culturile in moda. Modernismul pe care el l-a adus prin forme si culori continua sa afecteze si sa impresioneze publicul si astazi. In Japonia, este privit ca un pionier ce a reusit sa aduca designul japonez in fata unei audiente mondiale.

 

Text: Andreea Popescu