L-am inselat! Ii spun sau pastrez secretul?

Dupa ce am calcat stramb in relatia de cuplu si euforia momentului a trecut, apar automat intrebarile, problemele si remuscarile. Ce voi face in continuare? Imi voi pierde relatia? Ar trebui sa ii marturisesc?

Desi in teorie stim ca fidelitatea este necesara pentru pastrarea unei relatii, putini  reusesc sa evite tentatiile si sa nu insele nici macar o data pe parcursul vietii, fie ca vorbim de niste flirturi mai aprinse sau de mai mult de atat.De ce nu recunoastem ca am „tradat”?

Problema cu infidelitatea, mai mult decat faptele de moment, este ca duce la pierderea increderii partenerului. A insela este echivalent cu a minti, iar aceasta prima minciuna semnificativa, atrage dupa sine altele. Tendinta naturala a celor mai multi oameni dupa ce insala este sa ascunda cu orice pret acest lucru de partener. Argumentul pe care cei care insala il folosesc pentru a-si justifica minciuna este ca „ceea ce nu stii, nu te poate afecta”. Nu de putine ori am auzit oameni spunand ca nu ar recunoaste pentru nimic in lume ca au inselat si ca cel mai important este sa nu cedezi si sa nu confirmi banuielile partenerului.

Atunci cand inselam, ne distantam automat de partener. Secretul pe care il pastram, chiar daca nu a iesit la iveala, pluteste in aer si se va simti in relatie, iar partenerul va cauta cel mai probabil explicatii pentru distanta emotionala pe care o simte. Este greu, ce-i drept, sa il privesti pe omul de langa tine in ochi si sa-i spui ca l-ai inselat. Dar si mai rau de atat este sa continui o relatie bazata pe minciuni si nu pe incredere.

Daca inseli, relatia nu mai functioneaza?

Infidelitatea nu rezulta automat dintr-o relatie disfunctionala. Este posibil ca partenerul care insala, desi este fericit in relatie, sa nu poata depasi niste traume din copilarie si sa foloseasca sexul clandestin pentru a uita niste dureri mai vechi sau sa aiba probleme de atasament. Uneori, ce-i drept, in relatie lipseste intimitatea emotionala sau chimia sexuala, iar cel care insala incearca sa umple un gol. Alteori, insa, niciuna dintre aceste explicatii nu este valabila. Se intampla ca oameni echilibrati din punct de vedere emotional, care au relatii sanatoase, sa aleaga totusi sa insele. De ce? Pentru ca vor sa exploreze si sa se descopere prin intermediul acestor aventuri, pentru ca le place gustul lucrurilor interzise, pentru ca simt ca rateaza lucruri si ca nu-si traiesc viata la potentialul maxim sau pentru ca vor sa simta emotii noi, pe care in mod normal le reprima.

Cum reconstruiesti increderea

Oricare ar fi insa motivul infidelitatii, tradarea raneste. Iar perpetuarea acestei minciuni poate rani si mai tare. Daca nu ne dorim sa pierdem acea relatie, solutia nu este sa continuam sa ne ascundem, ci sa fim sinceri si sa incercam sa reconstruim increderea pierduta. Este clar ca exista un risc atunci cand ne hotaram sa dam lucrurile pe fata. Sunt oameni care nu pot trece sub nicio forma peste infidelitate.

Putem insa sa primim o noua sansa pentru relatie, iar pentru asta merita sa incercam. Sinceritatea poate fi primul pas catre vindecarea si evolutia relatiei. Bineinteles, restabilirea increderii nu se va produce imediat, ci necesita munca sustinuta. Asta va insemna ca va trebuisa fii sincer cu partenerul indiferent ca asta va implica sa ii spui lucruri care il pot rani.

Indicat este ca marturisirile de acest tip sa se faca intr-un mediu asistat, adica in cadrul unor sedinte la psiholog, mai ales daca nu vorbim de un incident izolat. Un terapeut va poate ajuta atat pe tine, cat si pe partener, sa procesati informatiile si sa intelegeti sentimentele care apar odata cu astfel de dezvaluiri. Tot el va poate ghida cum sa gestionati etapele urmatoare, in care este necesar sa reconstruiti increderea dintre voi.

Farmcistii Catena recomanda gelul intim cu Aloe Vera si galbenele Genera, formulat special pentru ingrijirea zonei intime. Elimina impuritatile si pastreaza echilibrul zonei intime datorita pH-ului de 4.5. Mai multe detalii gasiti AICI!

Text: Bianca Badescu