La 45 de ani incepe procesul de pierdere a memoriei

 

-0a0a0a0a0a0a0a0a0a6726Capacitatile cognitive ale oamenilor incep sa scada dupa varsta de 45 de ani, s-a constatat in urma unui studiu. In trecut, pragul dincolo de care incepea declinul cognitiv era in jurul varstei de 60 de ani. “Capacitatea noastra de a rationa si de a intelege intra in declin de la varsta de 45 de ani”, scrie Institutul francez Inserm (Institutul National pentru Sanatate si Cercetare Medicala) intr-un comunicat care insoteste aparitia unui articol pe aceasta tema, in publicatia britanica British Medical Journal.

Cercetatorii de la Centrul de Cercetare in Epidemiologie si Sanatatea Populatiei din Franta si University College din Londra, Marea Britanie, au realizat studiul pe baza unor teste de memorie, de vocabular, de rationament si de exprimare orala, efectuate pe 5.198 de barbati si 2.192 de femei cu varste cuprinse intre 45 si 70 de ani, evaluarea realizandu-se pe parcursul a 10 ani. 

Pe durata celor 10 ani, performantele de rationament au scazut cu 3,6% la barbatii din grupa de varsta 45 – 49 de ani si cu 9,6% la cei din grupa de varsta 65 – 70 de ani. La femei, scaderea este identica (-3,6%) pentru prima grupa de varsta si mai putin accentuata (-7,4%) pentru cea de-a doua grupa de varsta. Archana Singh-Manoux, cea care a condus studiul, a declarat ca au existat dezbateri legate de faptul ca performantele cognitive scad cu varsta. Data la care incepe acest declin a reprezentat intotdeauna un motiv de controverse intre cercetatori. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu au aratat realitatea. “Declinul cognitiv este deja evident la varsta de mijloc, respectiv intre 45 – 49 ani.”

Cercetatorii sustin ca rezultatul acestui studiu demonstreaza faptul ca performantele intelectuale scad odata cu varsta, situatie care se accentueaza si mai mult odata cu inaintarea in varsta.

 

Text: Andreea Popescu