Lectia de tango, direct din Argentina

Carolina Bonaventura si Martin Ojeda provin din Argentina si danseaza tango de peste 20 de ani. Nu sunt doar dansatori, ci si coregrafi. Tango-ul este pentru ei un mod de viata, este parte din cultura lor si, de aceea, vor sa sa il faca cunoscut in intreaga lume. Au venit in Romania pentru a impartasi din cunostintele si pasiunea lor pentru tango cu toti cei interesati de acest dans, ocazie cu care am stat si noi de vorba cu ei.TONICA: Cu ce ocazie va aflati in Romania?

Carolina: Am fost invitati de catre o asociatie de tango sa impartasim cunostintele noastre de tango. Dansam de 20 de ani si calatorim in jurul lumii pentru a-i invata pe ceilalti, pentru a dansa si pentru a impartasi lucruri din cultura noastra.

TONICA: Cum a inceput pasiunea voastra pentru dans?

Martin: Mama mea este dansatoare, asa ca am vazut-o de multe ori dansand la petrecerile familiei si tango-ul mi-a atras astfel atentia. Intr-o zi, cand eram la liceu, ni s-au oferit lectii gratis de tango, m-am dus si uite asa m-am indragostit de tango.

Carolina: Eu am inceput sa dansez de la 3 ani, dar nu tango. Tango era o traditie de familie. Bunicul meu avea o orchestra de tango, era pianist. Asa ca am ascultat tango de cand m-am nascut. Cand eram mica, una dintre profesoarele mele de balet m-a invitat la o lectie de tango si a fost ca o magie, pentru ca muzica era atat de adanc inradacinata in mine, incat mi-a fost foarte usor.

TONICA: Care dintre realizarile voastre de pana acum v-a adus cea mai mare bucurie?

Carolina: Mie imi place sa predau foarte mult, ma face fericita sa ajut oamenii sa gaseasca ceva frumos in ei insisi sau in ceilalti atunci cand danseaza. Prin dans ne conectam cu ceilalti, asta ma afce fericita.

Martin: E cam la fel si pentru mine. Imi place sa imi ajut studentii sa se dezvolte, sa descopere lucruri in ei pe care nu stiau ca le au. Si la randul meu si eu descopar lucruri despre mine.

TONICA: Ce te-a atras la tango, de ce tango si nu alte stiluri de dans?

Martin: Pentru ca tango este parte a culturii noastre. Tango nu este doar despre muzica, este felul in care mergem, in care traim, in care vorbim.

Carolina: Si pentru mine este o parte a culturii mele, e parte din familia mea. Si cred ca impartasirea acestui dans cu cineva este foarte frumoasa. Atunci cand gasesti pe cineva cu care te intelegi foarte bine, dansul te face sa te simti liber. Dansul conecteaza oameni si avem nevoie sa fim conectati.

TONICA: Ce simtiti atunci cand sunteti pe scena?

Martin: Pentru mine este magic. Pentru ca esti acolo parca intr-un fel de balon cu partenerul de dans, cu care impartasesti pasiunea, dar si multe alte lucruri.

Carolina: Cea mai mare provocare pentru un cuplu care danseaza tango este sa le permiti spectatorilor sa patrunda in interiorul cuplului. Oamenii te privesc din exterior, dar tu esti responsabil sa faci oamenii sa simta emotia pe care tu o simti atunci cand dansezi. Iti ia multi ani sa faci asta, dar cand asta se intampla, se creeaza magie.

TONICA: Ce ar trebui sa stie oamenii despre tango?

Carolina: Trebuie sa stie ca este un dans popular, ca nu ai nevoie de abilitati speciale ca sa poti dansa tango. Conteaza sa intelegi cadrul si comunicarea din imbratisare, sa nu fii egoist, sa fii deschis sa comunici si sa te conectezi. Da, tango-ul presupune multa tehnica, dar nu abilitati speciale cum e la balet, cand trebuie sa ridici piciorul foarte sus, de exemplu. Tine mai mult de cum te conectezi cu corpul tau, de cum iti intelegi corpul, de cum te misti si apoi de cum te misti impreuna cu altcineva.

Martin: Este un dans social, oricine il poate dansa.

TONICA: Care este sfatul tau pentru cei care vor sa danseze tango?

Martin: Incercati, caci dupa ce primiti tango-ul in viata voastra, nu veti mai putea sa renuntati la el!

TONICA: Un mesaj pentru cei care se uita la noi?

Carolina: Incepeti sa dansati, in Bucuresti sunt multe scoli bune de tango si va fi distractiv!

Text: Bianca Badescu