Legatura dintre HPV si cancerul la plamani

Legatura dintre HPV si cancerul la plamaniUn virus care sa pare ca ar cauza cancer cervical ar avea o implicatie si in ceea ce priveste cancerul la plamani, arata cateva cercetari in domeniu, oferind astfel sperante in cazul unui vaccin care sa previna acest tip de cancer. Virusul afecteaza in Statele Unite, de exemplu, 79 de milioane de oameni, potrivit Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului si se pare ca doua tulpini ale virusului papiloma uman  ar fi de vina pentru 6% dintre cazurile de cancer pulmonar, aproximativ 12.000 de cazuri anual.

Cercetatorii de la Centrul Fox Chase au analizat mostrele de tesut de la 36 de nefumatori diagnosticati cu cancer pulmonar si au descoperit ca patru dintre mostre prezentau semne ale infectiei cu cele doua tulpini ale HPV-ului. In doua dintre cazuri, virusul era integrat in ADN-ul tumorii, oferind astfel o indicatie si mai puternica asupra faptului ca virusul era cauza clara a cancerului. Cele doua tulpini, 16 si 18, despre care este vorba in acest studiu sunt tulpini pe care, practic, vaccinul impotriva HPV nu le vizeaza.

Text: Ruxandra Raica

aprilie 17th, 2013 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate