Marii castigatori la Cannes 2017: iata cine a luat trofeul Palme d’Or!

FOTO. Regizorul Ruben Ostlund, alaturi de regizorul Pedro Almodovar si actrita Juliette Binoche. 

Filmul „The Square”, in regia suedezului Ruben Ostlund, a castigat duminica seara ravnitul trofeu Palme d’Or, in cadrul celei de-a 70-a editii a Festivalului de la Cannes, care s-a desfasurat intre 17-28 mai.

FOTO. Actrita Diane Kruger

Juriul prezidat de regizorul spaniol Pedro Almodovar a decis ca premiul pentru interpretare feminina sa-i fie acordat actritei Diane Kruger, pentru rolul din pelicula „In the Fade”, in timp ce premiul pentru interpretare masculina a mers la Joaquin Phoenix, pentru rolul din filmul „You Were Never Really Here”.

FOTO.  Actorul Joaquin Phoenix

Marele Premiu al Juriului a fost oferit peliculei „120 battements par minute”, regizat de Robin Campillo, iar trofeul pentru regie i-a fost acordat Sofiei Coppola, pentru „The Beguiled”. „Loveless”, de Andrei Zviagintsev, a primit Premiul Juriului.

Pelicula „Xiao cheng er Yue” („A Gentle Night”), a regizorului chinez Qiu Yang, a fost rasplatit cu trofeul Palme d’ Or la categoria scurtmetraj, in timp ce Camera d’Or i-a revenit filmului „Jeune Femme”, de Leonor Serraille.

Nu in ultimul rand, premiul pentru scenariu „ex aequo” i-a fost acordat lui Yorgos Lanthimos, pentru „The Killing of a Sacred Deer” si lui Lynne Ramsay, pentru „You Were Never Really Here”.Premiu special pentru Nicole Kidman

Premiul special al celei de-a 70-a aniversari i-a fost acordat actritei Nicole Kidman, trofeu considerat un fel de compromis, tinand cont de faptul ca o astfel de recunoastere se acorda, de obicei, pentru intreaga cariera.

FOTO. Actrita Nicole Kidman

Kidman nu a castigat la nicio categorie importanta, in ciuda celor patru proiecte cinematografice in care a jucat. Actrita nu a fost prezenta la ceremonia de premiere pentru a-i ridica trofeul, ci a multumit prin intermediul unei inregistrari.

Castigatorii Cannes 2017, competitita oficiala:

Palme d’Or – ”The Square”, de Ruben Östlund

Marele Premiu al Juriului – ”120 Battements par Minute”, de Robin Campillo

Premiul Juriului – ”Loveless/ Nelyubov”, de Andrey Zvyagintsev

Premiul pentru regie – Sofia Coppola (”The Beguiled”)

Premiul pentru scenariu – ex-aequo: Yorgos Lanthimos şi Efthimis Phillipou (”The killing of a sacred deer”) şi Lynne Ramsay (”You were never really here”)

Premiul pentru interpretare masculină – Joaquin Phoenix (”You were never really here”, de Lynne Ramsay)

Premiul pentru interpretare feminină – Diane Kruger (”In the fade”, de Fatih Akin)

Caméra d’Or – ”Jeune Femme”, de Léonor Serraille

Palme d’Or pentru scurtmetraj – ”A gentle night/ Xiao Cheng Er Yue”, de Qiu Yang

Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – ”The Ceiling/ Katto”, de Teppo Airaksinen

Palme d’Or onorific – Jeffrey Katzenberg

Premiul celei de-a 70-a aniversări – Nicole Kidman

Text: Oana Baltoc

FOTO: Hepta