Marile case de modă: propuneri pentru noul sezon

Colecțiile de primăvară-vară prezentate la începutul toamnei la fiecare săptămâna a modei de la New York, Londra, Milano sau Paris anunță întotdeauna sosirea culorilor strălucitoare și a materialelor ușoare. În acest sezon, două tendințe puternice s-au distins : renașterea anilor ’70 -80 și influența Greciei Antice în decolteurile tăiate foarte adânc.

În ceea ce privește paleta cromatică vedete au fost nuanțele de citrice cu lucky green culoarea norocoasă, iar piesele statement au variat de la rochia supradimensionată, la trench-ul cu centură lată până la bluzele vaporoase.Decolteul – în toate formele

Prezentare Balmain, colecția prêt-à-porter primăvară-vară 2020, Paris Fashion Week

Decolteurile, unele mai adânci decât altele, vor fi numeroase în sezonul viitor. Deja pe podiumul Săptămânii Modei de la Paris, decolteul în formă de O a definitcolecțiile Celine și la Chloe. Casa Balmain a optat pentru decolteul lasciv până sub ombilic, în timp ce la Kimhekim, cămașa se poartă deschisă la piept.

 Drapajul reinventat

Prezentare Stella McCartney, colecția prêt-à-porter primăvară/vară 2020, Paris Fashion Week

La Londra, tendința la putere a fost drapajul. Cumva inspirați din Grecia antică, creatorii au reinterpretat rochiile albe și drapate pe care ni le imaginăm cândva purtate de muzele mitologiei. Pentru Casa engleză Burberry, drapajul a conturat două rochii: una multistrat și o rochie trompe-l’œîl care conferă iluzia unui corset și a unei fuste. La Stella McCartney, drapajele au fost aplicate cu artă pe piesele de un albastru satinat, în timp ce la Givenchy s-au transpus pe o rochie fără bretele, cu un nod pe umăr.

 Floral print

Prezentare Givenchy colecția prêt-à-porter primăvară/vară 2020, Paris Fashion Week

Pentru primăvara-vara 2020, la London Fashion Week designerii au mizat și pe o supradoză de flori, așa că în cazul  propunerilor all look ale lui Richard Quinn. Marques’Almeida își imaginează în colecția sa o combinație originală: o rochie înflorată asortată la o coafura florală. Pe un fundal alb, J.W Anderson regândește printul floral într-o versiune luminoasă. La Paris, Givenchy sub semnătura Clare Waight-Keller, designerul Casei preferat de Meghan Markle, plasează florile pe poalele rochiilor.

 Rozul acidulat

Marc Jacobs, colecția prêt-à-porter primăvară/vară 2020, New York Fashion Week

Avalansă de roz în toate capitalele modei. În acest sezon, culoarea roz aflat a coborât direct din cofetărie pe podiumul de prezentare. O nuanță acidulată pe o rochie cu volane, rozul evidențiat de ciorapii din plasă albă oferă o aparență de păpușa Barbie modelelelor lui Marc Jacobs. Maison Balmain însă optează să reinterpreteze rozul  într-o versiune diluată, aproape pastelată.

 Lenjeria la vedere

Bella Hadid pentru Mugler, primăvară/vară 2020, Paris Fashion Week

În colecțiile de primăvară-vară 2020, lenjeria va fi dezvăluită privirilor. La Christian Dior, sutienul în formă de triunghi și chiloții cu talie înaltă sunt „îmbrăcăți” cu o rochie sau o fustă de plasă. La fel și la Sacai, unde „jocul” este făcut de tul pentru a permite o privire asupra lenjeriei. La Mugler, pantalonii sunt înlocuiți de o nouă generație de colanți: cusăturile sunt trasate pe partea din față a coapsei, iar colanții sunt disponibili în versiuni alb-negru.

 Umerii supradimensionați

Irina Shayk – pentru Brandon Maxwell colecția prêt-à-porter primăvară/vară 2020, New York Fashion Week

Flashback. Umerii supradimensionați ai  anilor ’70 -’80 au devenit și mai îndrăzneți în colecțiile creatorilor prezesuti la Săptămâna Modei de la Londra. În acest sezon, modelele lui Brandon Maxwell au adoptat codurile iconice ale vremii: blugi deschiși la culoare, cămăși cu gulere înalte și umerii falși.

 Costumul

Prezentare Alexander McQueen colecția prêt-à-porter primăvară/vară 2020, Paris Fashion Week

Dacă la Givenchy și la Stella McCartney, costumul este supradimensionat, pentru Saint Laurent, costumul trebuie să aibă și o notă de strălucire. Alexander McQueen explorează decolteul, dunga, și  broderia aplicată pe un costum. Balmain se remarcă prin veste supradimensioante, brăzdate cu alb-negru, cu nasturi mari și bretele subțiri, neobișnuite.

 Babydoll

Prezentare Giambattista Valli – colecția prêt-à-porter primăvară/vară 2020, Paris Fashion Week

Mânecile bufante, fusta rotunjită și foarte vaporoasă: într-un cuvânt babydoll. Paul & Joe, Giambattista Valli și Valentino adoptă toate caracteristicile care o definesc și adaugă o centură la talie pentru a armoniza silueta. Christian Dior, respiră un efect sport-chic și practic prin adăugarea de buzunare, în timp ce Chanel pune accentul pe laterale cu un set de volane de tweed.

 Estetică minimalistă

Prezentare Hugo Boss colecția primăvară/vară 2020, Milan Fashion Week

La Boss minimalismul ia forma unor seturi monocrome cu croi drept, iar pentru Bottega Veneta a unor rochii midi cu curea. La Jil Sander, estetica minimalistă se manifestă în costume negre, cu o stratificare foarte discretă și sandale plate.

Lucky green

Prezentare Michael Kors colecția primăvară/vară 2020, New York Fashion Week

La New York, culoarea speranței sau a norocului, culoarea fetiș a sezonului: este verde. La Michael Kors nu există trifoi cu patru foi la vedere, dar verdele norocos este în toate combinațiile. La fel și pentru rochia de vinil Marc Jacobs, care este înfrumusețată cu inserții florale.

De partea cealaltă a Atlanticului, la London Fashion Week, Victoria Beckham este cea care se îndrăgostește de culoarea verde pe rochiile sale lungi, cu decoltee plonjante. Pentru italianul Valentino, mai multe rochii verzi vin cu o geantă potrivită și sandale maro.

Text: Cristina Dudău

Foto: Hepta