Martisorul la romani – ultimele zile ale lunii martie

martisorul-la-romaniLuna martie este o luna a contrastelor, o luna impletita din doua fire in alb si rosu, o luna in care vremea inca rece nu se lasa batuta, in timp ce primele raze caldute de soare se strecoara sfioase prin decorul care incepe sa prinda viata. Martisorul este o sarbatoare romaneasca, un diminutiv al lunii martie, care marcheaza exact aceasta trecere de la sezonul rece la cel cald, o traditie care se pare ca dateaza inca de acum 8.000 de ani. Pe parcursul intregii luni, femeile primesc martisoare si poarta snurul impletit la piept sau la incheietura mainii, iar in Bucovina, de exemplu, femeile sunt cele care ofera martisoare barbatilor.



Primavara, la granita cu iarna

Snurul rosu simbolizeaza iarna, iar cel alb, primavara. In trecut, martisorul lua forma unor pietre vopsite in alb si rosu prinse cu o ata, avand rol de amuleta. Dacii considerau ca aceste amulete aduceau fertilitate si frumusete si le purtau pana in momentul in care pomii incepeau sa inmugureasca, dupa care le atarnau de creanga unui copac. Si tot de traditia martisorului sunt legati si ghioceii, primele flori de primavara cu o „infatisare” alba, impecabila, care ne duce cu gandul la curatenia sufleteasca, la sanatate si puritate.

Una dintre legendele martisorului

Legenda spune ca Soarele a coborat intr-un sat in care se incinsese o hora si a luat chipul unei fete frumoase. Un dragon a vazut-o, a placut-o si a hotarat sa o rapeasca din multime, ducand-o intr-o temnita. Lumea a devenit trista… pasarile nu mai ciripeau, raurile nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa se confrunte cu dragonul. Intr-o zi, un tanar curajos a decis sa mearga sa salveze Soarele. Oamenii l-au condus catre locul unde era intemnitat Soarele si i-au dat din puterile lor. Calatoria a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. Intr-un final, a gasit dragonul si s-a luptat cu el pana cand l-a invins. Slabit si ranit, tanarul a eliberat Soarele care s-a inaltat pe cer si a inceput sa lumineze si sa incalzeasca Pamantul. Natura a reinviat, oamenii au inceput din nou sa se bucure, dar tanarul nu a mai apucat sa vada primavara. Sangele cald s-a scurs pe zapada si, in timp ce zapada se topea, flori mici si albe ca niste clopotei rasareau – ghioceii.

Ultimele zile de martie

Ultima parte a lunii martie aduce cu ea… in sfarsit… zilele insorite. Soarele incepe sa ne incalzeasca sufletele si sa ne sarute chipurile. Traditia martisorului continua pana pe 31 martie, asa ca, daca ai ocazia sa intalnesti o persoana pentru prima oara, cumpara-i un martisor si fa-i o surpriza. Daruieste-i amuleta care se face cadou pe tot parcursul lunii in semn de dragoste si respect, in semn de recunostinta pentru peisajul care incepe sa prinda contur.

O primavara frumoasa sa ai!

Text: Ruxandra Dumitrescu