Mircea Cartarescu, primul invitat la aniversarea librariei Humanitas

mircea-cartarescu-humanitasLibraria Humanitas implineste 25 de ani de existenta, motiv pentru care a inaugurat serile in care autori romani celebri vin in fata publicului sa citeasca fragmente din operele sale. Primul invitat al acestei serii prilejuite cu aniversarea librariei a fost nimeni altul decat Mircea Cartarescu.Seara sub semnul darului

Organizatorii au inceput evenimentul mentionand ca este o onoare sa il aiba ca invitat pe marele Mircea Cartarescu si, pe langa o insiruire de calitati ale autorului, au mentionat si faptul ca aceasta seara sta sub semnul darului, acela de a da, a primi si de a-l intoarce. Acum un an, in acelasi loc, Mircea Cartarescu a citit doua fragmente , iar in acel moment o stare de vraja s-a risipit in toata libraria, o stare ce a fost dusa mai departe. La aniversarea celor 25 de ani ai librariei, Mircea Cartarescu s-a intors sa citeasca publicului iubitor de frumos cateva pasaje din noua carte. Noul volum , pentru ca nu vrea sa-l denumeasca roman, este in progres, acesta mentionand ca mai trebuie sa scrie inca vreo patru luni pentru a-l finaliza. Noua carte are o premisa simpla, idea zero fiind faimoasa parabola a pisicii lui Schrödinger. La prezentare i-a avut alaturi pe doi dintre cei mai minunati critici de astazi: Marius Chivu si Cosmin Ciotlos.

Public numeros si un autor iubit

mircea-cartarescu-humanitas-2Ca Mircea Cartarescu este unul dintre cei mai iubiti scriitori romani nu este nici un secret, dar ce m-a fascinat pe mine a fost sa vad cata lume a venit la eveniment, mai ales ca in public am zarit si cateva persoane publice. Este minunat sa stii ca inca mai este speranta, ca arta nu moare, ca publicul roman vrea in continuare sa citeasca si sa descopere lucruri noi. Inedita mi s-a parut si ideea celor de la Humanitas, care, intr-un an in care implinesc un sfert de deceniu isi fac ei insisi cadouri daruind si celor care nu au posibilitatea sa intalneasca autori celebri. Daca e marti, scriitorii iti citesc. La Humanitas.

Text: Andreea Maria Varlan