Motivele surprinzatoare pentru care te simti epuizata la birou

sfaturi epuizare birouStii acele placute cu “Do Not Disturb” puse pe clanta camerei de hotel? S-ar putea sa iti doresti una si pentru birou in momentele in care te simti total epuizata. Potrivit unui nou studiu publicat in Journal of Stress Management, intreruperile de la activitatea pe care o faci pot fi cauza pentru care te simti mai tot timpul epuizata.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au avut nevoie de parerile a 552 de oameni referitor la cat de des au fost intrerupti in timpul unei zile normale de lucru.

Nivelul de stres al participantilor la studiu a fost analizat inainte de inceperea studiului. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele care sunt intrerupte din ceea ce fac fie printr-o notificare, prin e-mail sau de un telefon care suna sunt epuizate fizic.

Rezultatele acestui studiu i-au facut pe savanti sa ia in calcul ipoteza ca intruziunile pot determina organismul sa produca mai mult cortizol (hormon de stres) care duce si la oboseala. “Studiul nostru arata ca aceste intreruperi pot avea costuri psihologice negative asupra oamenilor”.

Desigur, acestea sunt numite intreruperi pentru un motiv si anume ca sunt imprevizibile si greu de controlat. Dar luarea masurilor preventive pentru a minimaliza tulburarile este posibila. Citind randurile de mai jos, poti reduce semnificativ epuizarea mentala si fizica la locul de munca.Personalizeaza-ti notificarile

Este aproape imposibil sa nu-ti intrerupi activitatea pentru a-ti verifica adresa de e-mail atunci cand auzi acel “ding”.  Din fericire, cele mai multe servere de e-mail lasa oamenii sa-si modifice notificarile in functie de preferinte, astfel incat vei primi alerte doar atunci cand anumite persoane te contacteaza (cum ar fi superiorul tau). Acelasi lucru este valabil si pentru telefonul mobil care este indicat sa fie pus pe silentios (nu pe vibratii). Prin schimbarea setarilor calculatorului si ale smartphone-ului, vei avea posibilitatea sa fii atentionata doar atunci cand primesti mesaje de inalta prioritate putand astfel sa iti faci timp mai tarziu pentru cei care nu sunt asa importanti.

Anunta ca nu vrei sa fii deranjata!

Aminteste-ti aceasta strategie la care apelau si profesorii in timpul liceului cand aveau de corectat anumite lucrari. Puneau elevii sa faca ceea ce vor, in liniste. Aceasta este o strategie inteligenta care trebuie urmata atunci cand ai nevoie de liniste pentru a termina un proiect important. In acest fel, colegii vor fi mai putin tentati sa te deranjeze cand esti prinsa de anumite probleme. De asemenea, este indicat sa iti intrebi colegii daca au nevoie de ajutorul tau inainte sa te apuci de treaba. Un simplu semnal de genul: “Daca ai nevoie de ceva de la mine, anunta-ma in urmatoarele 15 minute, pentru ca dupa aceea am de terminat un proiect important si nu voi mai fi disponibila pentru urmatoarele 3 ore”. In acest fel, riscul de a fi intrerupta din ceea ce face scade semnificativ iar tu te vei putea concentra in continuare la lucrurile prioritare.

Pune-ti castile pe urechi cand zgomotul colegilor te deranjeaza

Atunci cand colegii de birou devin putin cam zgomotosi, singurul lucru pe care il poti face, asta ca sa nu intri in conflicte cu ei, este sa iti pui castile pe urechi. Daca nu poti lucra atunci cand asculti muzica, pune-ti castile de forma si in felul acesta vei reduce cat de cat zgomotul care nu te lasa sa te concentrezi.

Text: Andreea Popescu