Numarul prietenilor pe care ii ai ar putea indica gradul de inteligenta

shutterstock_29680063Oamenii de stiinta spun ca persoanele care au creierul mai mare au si mai multi prieteni. Mentinerea unei prietenii stimuleaza creierul care trebuie sa utilizeze un set de capacitati cognitive (mentalizare), prin care o persoana poate intui ceea ce gandeste o alta persoana. Cercetatorii au descoperit o legatura intre numarul de prieteni pe care-l are un om si marimea cortexului prefrontal orbital,  regiune a creierului ce se gaseste chiar deasupra ochilor.

Studiul a fost realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Oxford, in colaborare cu cei de la Universitatile din Liverpool, Manchester si Edinburg si demonstreaza ca aceasta regiune a creierului este mai dezvoltata la persoanele care au un numar mare de prieteni.

In studiu au fost implicati 40 de voluntari, iar creierele acestora au fost observate cu ajutorul tehnicilor de imagistica, astfel incat li s-a masurat dimensiunea cortexului, parte a creierului implicata in gandire. Participantii au fost rugati sa faca o lista a persoanelor cu care au socializat in ultimele 7 zile, insa nu din punct de vedere profesional. Apoi, au fost supusi unui test pentru a li se determina capacitatea de mentalizare.

Rezultatele demonstreaza faptul ca oamenii care aveau mai multi prieteni se descurcau mult mai bine la sarcinile ce presupuneau mentalizarea si aveau un volum neuronal mai mare la nivelul cortexului prefrontal orbital.

 

Text: Ruxandra Raica

Sursa: dailymail.co.uk