Problemele dentare și obezitatea

obezitatea

Peste tot în lume, obezitatea a devenit una dintre cele mai des întâlnite probleme a ultimilor ani. Mai mult, au apărut o serie de studii conform cărora ar exista semne clare de boală parodontală la cei care au un indice de masă corporală mai mare de 30.

Specialiştii explică în ce mod determină obezitatea apariția problemelor la nivel dentar.Excesul alimentar

Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în ultimii ani, iar corelația dintre obezitate și problemele dentare este mai mult decat evidentă. Definiția obezității este acumularea de țesut adipos (grăsime) mult peste limita normală, adică o valoare mai mare de 30 a indicelui BMI (body mass index). Legătura dintre problemele dentare și obezitate stă chiar în factorul principal care determină obezitatea, mai exact excesul alimentar. Acest exces alimentar se referă la cantități crescute de alimente procesate cu conținut crescut de zahăr.

Prin ingestia de alimente bogate în carbohidrați, ph-ul de la nivelul cavității orale scade considerabil, bacteriile care populează mediul oral sunt hrănite din belșug cu aceste alimente preferate, producând cantități crescute de acizi cu rol de demineralizare a țesutului dentar. Deci procesul este simplu: alimente bogate în zaharuri – descompunerea lor în acizi – demineralizarea țesutului dentar – carii.

Boala parodontală

Astfel, obezitatea nu poate duce doar la apariția cariilor, ci poate cauza și probleme ceva mai grave, cum ar fi bolile paradontale.

“Numeroase studii asociază problemele parodontale cu obezitatea. Această legătura este cauzată de prezența în saliva persoanelor obeze a unor cantități enorme de microorganisme implicate în patologia parodontala, de tipul Selenomonas Noxia. Deci, pe lângă procesul de favorizare a apariției cariilor, dieta bogata în carbohidrați care determină obezitatea, stimulează și întreține și afecțiunile parodontale cu rezultate dezastruoase asupra stării de sănătate general”, este de părere medical stomatolog Adrian Mina.

Tipul de dietă

Din fericire, soluţia pentru scăderea indicelui de masă corporală, dar și pentru reducerea riscului de îmbolnăvire a cavității orale, este simplă şi constă într-o dietă echilibrată.

Măsurile impuse pentru limitarea obezității – consum bogat de fructe și legume și scăderea alimentelor procesate și bogate în zaharuri, au un rezultat benefic și asupra sănătății orale prin limitarea factorilor favorizanți ai cariilor dentare și a bolii parodontale.

Foramen este un brand specializat in produse de ingrijire orala realizate la standarde superioare şi oferă o gamă completă de produse pentru întreaga familie.

Foto Shutterstock