Dependenţa de mâncare şi obezitatea. Mit sau adevăr

obezitateaExistă preconcepția că persoanele depășesc pragul obezității pentru că devin dependente de mâncare și nu se pot abține de a consuma alimente în cantități mari. Este însă acest obicei considerat, din punct de vedere medical, o dependență în adevăratul sens al cuvântului?

Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității, demontează această preconcepție. El explică de ce apetitul pentru mâncare nu poate fi încadrat în aceeași categorie cu dependența de alcool sau medicamente. Şi mai ales de ce nu poate fi tratată în același mod.Dependenţa de alimente, extrem de rară

“Mulți oameni pun obezitatea pe baza unei așa-zise dependențe de alimente. Realistic vorbind, nu putem pune semnul egal între  apetitul pentru mâncare şi reala dependență de alcool, medicamente sau droguri.  Dependența de alimente, ca și cauză a obezității, este extrem de rară.

Deși unele persoane cu obezitate au tulburări de alimentație, cum ar fi sindromul tulburării de alimentație excesivă, majoritatea oamenilor ajung la obezitate din cauza mai multor factori.

Farmaciştii Catena recomandă KiloSlim Gold, un supliment alimentar pentru slabit, special conceput pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire.

Când tratăm dependența, cum ar fi de alcool sau droguri, unul dintre primii pași este să eliminăm complet aceste stimulente din viața pacientului. Aceasta strategie nu se aplică în cazul obezității, întrucât nu putem elimina complet alimentele, ele ținând în viață organismul uman.

Factorii declanşatori ai obezităţii

În cazul obezității, factorii declanșatori sunt, atât obiceiul de a consuma zilnic alimente cu mai multe calorii decât arde organismul, cât și factori care țin de stilul de viață al pacientului.

  • Somn insuficient
  • Consumul de alimente care pot crește grăsimea corporală (zahăr, sirop de porumb bogat în fructoză, grăsimi trans, carne procesată și cereale procesate)

Farmaciştii Catena recomandă ApetitSlim Naturalis, un supliment alimentar care sprijina mentinerea greutatii normale, ajuta la eliminarea lichidelor corporale in exces si ajuta la functionarea normala a digestiei. Participa la metabolismul lipidelor si ajuta la reducerea senzatiei de foame.

  • Aport redus de alimente care combat grăsimile (fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe, proteine de calitate)
  • Stresul și suferința psihică
  • Multe tipuri de medicamente
  • Poluanți”

Obezitatea este progresivă

Obezitatea duce la mai multă obezitate, de aceea boala este considerată progresivă. Creșterea în greutate determină o serie de semnale (tulburări hormonale) în organism care cresc riscul de obezitate. Pentru a înrăutăți lucrurile, obezitatea afectează anumite funcții ale corpului care controlează apetitul și  provoacă o creștere a cantității de alimente consumate la orice masă și dorința de a mânca mai des.

Există deci mult mai multe cauze pentru obezitate, decât o „dependență” față de alimente. De aceea, tratamentul obezității doar ca dependență poate ajuta un procent foarte mic de indivizi a căror singură cauză subiacentă a obezității este alimentația excesivă și care provoacă dependență. Este puțin probabil să dea însă rezultate, în special la cei afectați de obezitate severă.

Afecţiuni care vin la pachet cu obezitatea

Obezitatea vine la pachet cu multe afecțiuni, unele ce pun chiar în pericol viața. De aceea, este recomandat să se acționeze pentru a scăpa, cât mai repede, de kilogramele în plus.

Operația de micșorare a stomacului este recomandată drept soluție eficientă persoanelor cu nivel de obezitate grad II, care au boli asociate, sau pentru cei cu obezitate morbidă, adică de la gradul III în sus, când se consideră ca apar automat suferințe asociate. În aceste cazuri, eliminarea kilogramelor în plus nu mai reprezintă un moft, ci este o reală necesitate pentru a minimiza pe cât posibil, rapid, efectele nedorite ale obezității asupra sănătății. Vorbim aici despre complicațiile de ordin medical care pot duce, în timp, până la deces.

În urma operației, nu se va reduce consumul de energie zilnic al organismului, ci, mai mult, conform studiilor, se va intensifica. Pe termen lung, este aproape imposibil pentru o persoană, care s-a aflat în segmentul obezității, să își mențină greutatea scăzută altfel decât printr-o astfel de intervenție chirurgicală”, explică Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

Cristina Dudău

Foto Shuttterstock