Olga Tudorache, un destin de poveste

„Marea regina a teatrului romanesc”, asa cum a fost supranumita actrita Olga Tudorache, a murit in cursul noptii de 17 spre 18 octombrie, la spitalul Elias din Bucuresti, la numai sase zile dupa ce a implinit varsta de 88 de ani.

Decesul actritei a fost anuntat pe paginile personale de Facebook de doi apropiati ai acesteia, actorul Florin Calinescu si medicul Monica Pop.

„Romani, a murit OLGA TUDORACHE…! O ARTISTA cat pamantul asta! Profesoara mea, mama mea!”, a scris intristat Calinescu. „Telefonul a sunat din nou in noapte. Doamna Olga Tudorache s-a stins discret si demn, asa cum a trait! Regret enorm!”, a mentionat si medicul Monica Pop.Un mariaj care a durat prea putin

Actrita s-a nascut la 11 octombrie 1929, la Oituz, in judetul Bacau. Din anul 1951 a inceput sa joace pe scena, fiind angajata timp de 15 ani la Teatrul Tineretului din Bucuresti.  Din 1966, a lucrat la Teatrul Mic, unde a ramas pana in 1978. In perioada 1976-1990 a fost conferentiar universitar la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale“, la catreda de actorie, apoi a activat ca profesor universitar pana la pensionare, in 1997, timp in care a format sase promotii de actori.

Olga Tudorache nu a avut o viata usoara, mai ales pe plan personal.  In 1960 s-a indragostit de actorul Cristea Avram (n.r. – acesta a jucat, printre altele, in filmul „De-as fi Harap Alb”), cu care s-a casatorit si au avut impreuna un baiat. Din pacate, mariajul nu a rezistat prea mult. Sotul ei s-a amorezat de actrita franceza Marina Vlady, o vedeta internationala in acel moment, care a venit in Romania pentru a filma in coproductia romano-franceza „Steaua fara nume” (1966). Avram s-a stabilit o perioada in Franta, dar iubirea nu a rezistat, asa ca s-a mutat in Italia, tara in care a murit in 1989, rapus de cancer.

Fiul ei, cel mai mare succes

De-a lungul timpului, Olga Tudorache a ramas o prezenta discreta, iar dincolo de profesie marturisea ca cel mai mare succes din viata a fost fiul ei.

„Cel mai mare succes din viata mea, cel mai bun lucru pe care l-am facut in viata mea, este baiatul meu, pe care l-am avut cu actorul Cristea Avram. Si aici am avut noroc. Eu nici n-am stiut cand a trecut prin scoala si el a fost mereu sef de promotie. Sunt minunati amandoi, si el, si nepotul meu, fiul lui, care a implinit acum trei ani. Succesele cele mai mari le-am avut in viata, nu pe scena”, spunea Olga Tudorache, intr-un interviu din anul 2000.

Text: Oana Baltoc