Ordonat sau dezordonat la locul de munca?

crizatulTocmai ti-ai incheiat concediul... a fost de o frumusete probabil dincolo de puterile tale imaginative. Acum te vezi fortat sa iti onorezi intoarcerea la birou.

Si, desigur, nu te voi condamna daca pe parcursul concediului ti-ai adus aminte doar de relele serviciului si, ocazional, ti-ai delectat prietenii cu mici povestiri ironice, chiar rautacioase, despre unul sau altul dintre colegii tai. Stai linistit, este perfect normal, la fel cum tot normal este sa te intorci acum la ei, caci te asteapta, asa cum ti-i aduci aminte.

Dezordonatul
Cum il depistezi?


Ceea ce il tradeaza in prima faza este biroul, sau mai bine zis acel maldar confortabil si incoerent de lucruri care la toti ceilalti colegi par a avea o minima logica in asezare: foi, dosare, creioane, telefoane pe masa, cosul de gunoi sub masa. Nici propriul aspect nu reuseste sa il „camufleze”. Vesnic sifonat, respira haos prin toti porii. Reuseste insa sa te socheze mereu cu creativitatea lui si cu ordinea stiuta numai de el, care, surpriza: FUNCTIONEAZA!!!
Sfaturi pentru buna convie?uire:
Problemele, in convietuirea cu un reprezentant al acestei clase, intervin cand ai dezavantajul de a te situa la polul exact opus lui. Daca esti victima ordinii si a disciplinei incearca, de dragul sanatatii tale mintale, sa nu faci sub nicio forma echipa cu un dezordonat.

Crizatul
Cum il depistezi?
Este de obicei expresia vie a unui traume mai vechi. Cu o stare de spirit cat se poate de schimbatoare, imbraca mult prea des chipuri absolut imprevizibile. Mereu revoltat si furios, nu este exclus sa fie un vicios. Este insa surprinzator de exigent uneori. Ai grija!
Sfaturi pentru buna convie?uire:
Singurul adevar este ca acest personaj este absolut dezagreabil. Poti fi amabil sau sever, intelegator sau dur. Stai linistit, oricum nimic nu va produce o schimbare benefica in comportamentul lui. Singurul sfat: incearca sa ramai detasat, nu il provoca.

Cronofagul

Cum il depistezi?
Nu il vezi, il auzi, il simti dupa mirosul de conversatie care nu aduce nici cel mai mic beneficiu nimanui. Daca ai si rabdare sa auzi ce spune, o sa poti sa il cataloghezi rapid: critic, egocentrist, vesnic agitat. Singurul lui scop este sa piarda timpul, al tau si al lui, in modul cat mai inutil posibil, fara a face discriminari in alegerea „victimelor”. Ar putea fi oricine, asa ca nu sta linistit.
Sfaturi pentru buna convie?uire:
Exista doua variante, una mai neplacuta ca alta. Daca esti si tu un cronofag, desi ne pare rau pentru tine, ne bucuram totusi, caci in celalalt cronofag iti vei gasi un adevarat partener de discutie. Daca nu esti unul dintre ei, nu ai cum sa ii ignori complet. Ei nu te vor lasa. Asa ca fii pregatit, eventual exerseaza, ca dupa cateva minute de conversatie sa spui un cat se poate de clar si de convingator: „Scuza-ma te rog. Trebuie sa ma intorc la munca, am foarte mult de lucru.”

Text: Irina Chelarescu