Paco Rabanne – futurism electrizant

paco_rabanne_principalaUn designer vizionar al carui stil iesit din tiparele modei a atras si a intrigat de-a lungul anilor. Materialele dintre cele mai neobisnuite, stilul excentric, nuantele electrizante, aprinse definesc intru totul creatiile Paco Rabanne. Sezonul de primavara-vara 2012 marcheaza revenirea brandului, o revenire de-a dreptul metalizanta.

 

Nonconformism unic

 

Paco Rabanne (Francisco Rabaneda y Cuervo) s-a nascut in anul 1934 in Spania, iar inclinatia sa catre moda se datoreaza faptului ca mama sa, de profesie croitoreasa, a lucrat pentru celebra Casa de Moda Balenciaga. Nonconformist prin natura sa, Paco Rabanne si-a lasat repede amprenta in ceea ce priveste lumea modei. Francisco a studiat arhitectura la Paris, iar primii pasi catre moda i-a facut colaborand cu unele dintre cele mai prestigioase case de moda, precum Nina Ricci, Balenciaga, Pierre Cardin, Givenchy, Maggy Rouff, Philippe Venet etc. Paco Rabanne si-a lansat prima sa colectie haute-couture in anul 1966, colectie numita “12 Unwearable Dresses in paco_rabanne_secundaraContemporary Materials”, o colectie-manifest care a spart tiparele, care a reprezentat o adevarata revelatie datorita rochiilor sale confectionate din plastic si metal, fiind asamblate intr-un mod cu totul si cu totul special.

Colectia a provocat multe controverse datorita acestei idei inovatoare, pe care nu foarte multa lume o agrea, tocmai de aceea, lui Rabanne i s-a pus repede eticheta de „baiat rau al modei”. In mainile lui, hainele deveneau pur si simplu o expresie artistica, iar Paco nu s-a abatut niciodata de la drumul sau, aducand un suflu nou modei si o doza de unicitate. Colectiile sale haute-couture erau lucrate manual iar materialele utilizate erau dintre cele mai ciudate: utiliza aluminiu, hartie, piele fluorescenta, plastic sau fibra de sticla, un stil futuristic, interpretabil in nenumarate moduri.

 

Marea revenire

 

Tot in anul 1966, Rabanne si-a deschis primul magazin, lucru ce a dus la recunoasterea sa internationala, avantandu-se apoi si intr-un alt domeniu, acela al parfumurilor. Calandre este primul parfum cu  aroma citrica, adresat femeilor active, iar in anul 1973 a creat primul parfum pentru barbati, intitulat Paco Rabanne Pour Homme. Au urmat apoi XS Pour Elle, Paco, Paco Energy, Ultraviolet si lista poate continua. In anul 1971 a fost recunoscut drept designer, iar stilul sau excentric a devenit arhicunoscut. In anul 1999, Paco Rabanne si-a prezentat ultima colectie haute-couture dedicandu-si timpul pieselor pret-a-porter. De-a lungul timpului, au existat mai multe persoane care au ocupat functia de director de creatie al Casei, iar in prezent, Manish Arora ocupa aceasta functie, colectia primavara-vara 2012 reprezentand marea revenire a brandului pe catwalk dupa 6 ani de zile.

 

“Casa de moda Paco Rabanne trebuie sa inventeze alte lucruri, sa intre in alte dimensiuni, sa aiba o privire de ansamblu diferita si sa se adreseze publicului intr-un mod diferit.” – Paco Rabanne

 

Text: Ruxandra Raica

Credit foto: www.vogue.fr