Pauzele in relatii: aspecte pro & contra

Ideea de separare temporara poate sa incolteasca atunci cand apar dificultati in relatia de cuplu. Tocmai de aceea, multi decid sa ia o pauza in relatia amoroasa din diferite motive, chiar daca se iubesc. Poate fi vorba de certuri, de sentimente mixte, de probleme in cariera sau, pur si simplu, de nevoia de spatiu.

Parerile despre pauzele in relatia de cuplu sunt impartite. Exista persoane care considera ca o scurta pauza le-a ajutat sa inteleaga exact ce isi doreau: cat de mult aveau nevoie de partener si care au fost cele mai potrivite solutii pentru problemele lor. Altii cred ca o pauza nu face decat sa ii indeparteze pe parteneri si ca ar putea fi primul pas spre despartirea lor definitiva.

Afla care sunt aspectele pozitive si cele negative ale pauzei in relatii si cum te poti folosi de aceasta perioada pentru a-ti da seama ce iti doresti cu adevarat pe plan amoros.Aspecte PRO

Ai spatiul tau

Daca nu esti obisnuita cu relatiile de lunga durata sau daca iubitul tau are tendinta sa fie sufocant, o pauza in relatie iti va oferi spatiul de care ai nevoie. Este o ocazie foarte buna sa cantaresti situatia, dar si sa iti acorzi mai mult timp.

Te poti regasi pe tine insati

Pauza in relatii este adesea asociata cu intalnirea cu alte persoane de sex opus, fara ca acest fapt sa fie considerat inselat. Totusi, daca decizi sa faci asa ceva si tii la iubitul tau, nu o sa te alegi decat cu regrete si gelozie. O sa te gandesti automat ca si el se intalneste cu alte femei, iar daca va impacati, acest gand te va bantui si te va umple de frustrare. O singura intalnire este benefica intr-o pauza in relatie: cea cu tine insati. Este o ocazie foarte buna sa te regasesti si sa iti stabilesti prioritatile, care poate au devenit neclare in timpul relatiei.

Realizezi in ce masura ai nevoie de celalalt

Cei care au facut o pauza in relatie si apoi au continuat cu succes spun ca astfel si-au dat seama  cat de mult au nevoie de partener in viata lor, cat de dor li se face de acesta daca nu il vad si aud… Asa ajungi sa-ti apreciezi din nou partenerul si rolul sau in viata ta si, odata ce acest lucru, sensul relatiei voastre devine clar.

Descoperi ca aveti o legatura speciala

Probabil ati avut si alte relatii despre care stiati ca nu vor ajunge nicaieri, astfel ca nu va gandeati de doua ori dupa incheierea lor. Dar daca exista un tip special de energie care te trage inapoi spre partener, ar putea exista un motiv special pentru care simti ca nu te poti desprinde de el.

Cel mai probabil, instinctul iti spune ca ar putea fi persoana de care ai nevoie in viata ta, iar acest lucru este mai mult decat suficient pentru a va da a doua sansa.

Aspecte CONTRA

Este mai greu sa uiti decat sa ierti

S-ar putea sa-ti ierti partenerul pentru durerea provocata, dar asta nu inseamna ca o uiti in intregime. Cuvintele dure si inima franta, precum si „bagajele” emotionale, pot fi dificil de uitat. Impacarea inseamna ca trebuie sa te confrunti cu suferinta si respingerea pe care le-ai experimentat in trecut. Daca nu sunteti dispusi sa renuntati la trecut, atunci nu veti avea parte de un viitor impreuna.

Obiceiurile vechi mor greu

Sigur, s-ar putea sa va simtiti confortabil unul cu celalalt, dar asta nu inseamna ca te simti complet sigura pe relatie. Studiile au aratat ca persoanele casatorite sau cuplurile care au avut la un moment o pauza in relatie sau, cum o numesc psihologii, „ciclul repetitiv”,  sunt mult mai nesigure in ceea ce priveste viitorul relatiei lor.

O pauza poate fi si o slabiciune

Dorinta de a lua o pauza poate fi si un semn al unei relatii nesanatoase. Se poate intampla inclusiv ca dupa o pauza, partenerii sa devina nesiguri pe relatia lor si sa nu fie multumiti de concluziile la care au ajuns.

Poate sa intalneasca si alte persoane

In timpul unei pauze in relatia de cuplu, apare clar tentatia de a te distra cu alte persoane de sex opus. Pe de alta parte, daca iti doresti sa te reintorci la relatia „in asteptare”, nu are rost sa dai curs unor intalniri cu alti potentiali parteneri pentru ca risti ca pauza sa se transforme intr-un „adio”. Lucrati impreuna pentru a va rezolva problemele, pentru ca ar fi pacat sa dati cu piciorul unei relatii care a ajuns intr-un impas, nu la un capat de drum.

Text: Iulia Mirica

Foto: Stockphoto