Persoanele care sufera de insomnie, mai predispuse la hipertensiune arteriala

shutterstock_912Persoanele care nu se pot odihni suficient de mult noaptea sunt mai predispuse la a suferi de hipertensiune arteriala, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii de la Centrul Henry Ford specializat pe tulburarile de somn, din Detroit, Statele Unite, au constatat ca prevalenta hipertensiunii arteriale este mai mare in randul oamenilor care sufera de insomnie, spre deosebire de cei care se odihnesc normal si care nu au probleme cu somnul. Insomnia reprezinta incapacitatea de a dormi sau de a ramane in starea aceasta atat cat este necesar.

Cauza hipertensiunii arteriale la insomniaci se datoreaza faptului ca acestia se trezesc de foarte multe ori pe parcursul noptii, precum si timpului de care au nevoie pentru a trece de la starea de veghe la somnul deplin.

Astfel, s-a constatat ca, cu cat unei persoane ii ia mai mult timp sa adoarma si cu cat se trezeste de mai multe ori pe noapte, cu atat hipertensiunea arteriala este mai severa. In studiu au fost comparati 5.314 subiecti care sufereau de insomnie cu persoane care prezentau obiceiuri normale de somn.

 

Text: Ruxandra Raica