Picturile marilor maeștri italieni made by D&G

Când una dintre cele mai importante case de modă din lume, Dolce & Gabbana, își unește forțele cu cea mai renumită casă de licitații, Christie’s, pentru a o expoziție cu vânzare exclusivistă, trebuie să ne așteptăm la cea mai rafinată expunere de artă plastică și design de excepție.

Lumea modei și cea a artei se confundă în „Art Adorned”, o colecție armonioasă de picturi și arte decorative ale marilor maeștri, expuse alături de magicele creații vestimentare, Alta Moda, și bijuterii, Alta Gioielleria, semnate Dolce & Gabbana, și care au fost scoase la vânzare de Casa Christie’s.5 camere cu rochii, picturi, bijuterii și piese de mobilier

Curatorii colecțiilor au creat o etalare de picturi celebre ale vechilor maeștri care au inspirat puternic colecțiile magnifice Alta Moda Dolce & Gabbana, inclusiv Francesco Botticini și Bicci Di Lorenzo. Au creat cinci camere de expunere bazate pe Renaștere, Baroc, Rococo, Picturi religioase și Flori.

 

Alături de tablouri, există și piese de arhivă din colecțiile Alta Moda, încă de la prima lor expunere, în 2012 în Sicilia, până la extravaganța afișată la Lacul Como anul trecut (când Naomi Campbell și Lady Kitty Spencer parcă pluteau pe marea scară de piatră în ținute uluitoare). Așadar, o pictură fascinantă în ulei cu Galatea stă cu mândrie alături de o rochie din mătase voluminoasă Alta Moda și o rochie de organza, al cărei print îl reprezintă pe „Cupidon și Psyche” (inspirat de pictura artistului neoclasic, Jacques-Louis David).

Cercei candelabru, rochii cu pene de struț

Unele dintre piesele care a trezit un mare interes , sunt cerceii-candelabru Dolce & Gabbana Alta Gioielleria din aur galben și alb, împodobiți cu diamante orbitoare, dantelate sau o rochie făcută în totalitate din pene de struț galben și panglici din catifea. Cerceii au fost expuși într-o sală cu un candelabru opulent din sticlă de cristal din secolul al XIX-lea. Madonna del Prato din 1505-1506 de Rapha a fost sursă de inspirație pentru o rochie cu corset, alături de pictura în ulei a lui Francesco Botticini, Madonna și Pruncul cu doi îngeri.

Casa de licitații Christie speră că expoziția va face ca pictura și celelalte opere ale Marilor Maeștri să devină mai accesibile pentru un public mai tânăr. „Este o modalitate de a scăpa de imaginea prăfuită asociată cu picturile lor și arta lor decorativă”, a spus un reprezentant al Casei Christie’s. „Am muncit din greu pentru a crea o expoziție corectă din punct de vedere academic, dar nu greu de înțeles. Expoziția este deschisă tuturor. „Mai multe dintre lucrări sunt împrumuturi, deși majoritatea sunt destinate vânzăriii”. “Dorim să facem arta și haute couture accesibile unui public mai larg – nu suntem la Galeria Națională, dar nici un boutique.”

Text Cristina Dudău

Foto D&G