Pielea intoleranta: ce inseamna si cum o ingrijim?

Pielea intoleranta nu se incadreaza la capitolul afectiuni dermatologice. Este un tip de piele sensibila, care necesita ingrijire speciala. Atunci cand nu-i acordam aceasta ingrijire, pielea are de suferit iar problema se poate agrava. Dr. Alina Marin, medic specialist dermato-venerologie la Clinica Sanador, ne-a oferit cateva sfaturi despre modul in care ar trebui sa tratam pielea intoleranta.


TONICA:Cum recunoastem pielea intoleranta?

Dr. Alina Marin: Pielea intoleranta sau pielea sensibila este mai mult o plangere a pacientului. De obicei, pacientii vin acuzand o senzatie de arsura, de intepatura, un disconfort atunci cand folosesc anumite produse de ingrijire.

T: Ne nastem cu piele intoleranta sau o capatam in timp?

Este posibil sa ne nastem cu o predispozitie catre asa ceva, dar si stilul de viata are un rol important. La nivelul pielii exista bariera cutanata, cea care ar trebui sa ne protejeze de factorii din mediu. Atata timp cat noi folosim produse care nu ni se potrivesc, aceasta bariera are de suferit.

T: Ce produse ne agreseaza tenul, ce produse ar trebui sa evitam daca avem piele intoleranta?

In general parfumurile sunt implicate in reactiile acestea de intoleranta. Dar nu numai ele, sunt si conservantii. Sunt pacienti care se confrunta cu sensibilitate la multe ingrediente si foarte greu gasesc produse din categoria dermato-cosmeticelor care sa li se potriveasca. Si atunci ce facem? Incercam o perioada sa intrerupem toate produsele pe care le foloseste si apoi le introducem treptat, treptat, cand lucrurile incep sa se calmeze, introducem cate un produs la fiecare doua spatamani. Trebuie, de asemenea, sa ne spalam cu produse blande, cu surfactanti cat mai putini.

T: Ar fi de evitat sapunurile in cazul pielii sensibile?

Sapunurile sunt intr-adevar agresive, dar exista produse speciale de spalare pentru pielea sensibila. Si trebuie sa ne spalam cat mai bland, adica: umezim fata, punem produsul in palma, facem o spuma cat mai diluata si doar tamponam, cu miscari foarte blande. Evitam frecarea, evitam uscarea prin frecare. Doar tamponati foarte discret!

T: Ce produse pentru curatare recomandati?

In gamele pentru piele sensibila, exista produse cu molecule care au si un usor efect anti-inflamator.

T: Produsele din plante, produsele naturiste, sunt recomandate pielii sensibile?

In general mai toti pacientii care ajung la mine au incercat inainte si astfel de produse. Eu personal nu le recomand, pentru ca am vazut reactii alergice foarte urate.

T: Ce fac doamnele cu piele sensibila, care vor totusi sa se machieze?

Nu este o totala incompatibilitate intre pielea sensibila si machiaj. Numai ca trebuie sa aleaga produse mai putine, din categoria celor fara parfum. Este de preferat sa aleaga produse tip pudra sau tip stick, pentru ca cele fluide au emulsificatori care uneori pot crea o reactie de intoleranta. Iar persoanele care se confrunta cu reactii severe de intoleranta, este important de testat produsul sub barbie. Eu le recomand 3-5 zile, nu doar o singura data.

Text: Bianca Badescu