Pierre Cardin – 70 de ani de carieră

Comunitatea de fashion din Paris s-a reunit pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a Casei  Pierre Cardin. În cadrul primului eveniment major de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, aceasta s-a concretizat într-o seară de divertisment la Théâtre du Châtelet.

Ceremonia, programată inițial să aibă loc în aprilie, a fost amânată din cauza carantinei. La fel ca lansarea „House of Cardin”, documentarul care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția în septembrie anul trecut. Iar acum a fost proiectat pentru oaspeți la evenimentul aniversar.Selfie cu „Împăratul”

Organizatorii au limitat prezența din cauza restricțiilor sanitare menite să prevină răspândirea COVID-19, lăsând locuri goale în rândul publicului. Dar distanțarea socială n-a mai existat în secțiunea V.I.P.  Pentru că acolo, oaspeții care purtau mască, printre care Jean Paul Gaultier, Christian Louboutin, Inès de la Fressange, Bianca Brandolini și Eugenie Niarchos au stat umăr la umăr.

După ce și-a organizat spectacolul de adio la același teatru în ianuarie, Gaultier s-a întors să-l onoreze pe Cardin. „El m-a învățat libertatea. Îi datorez totul ”, a declarat Gaultier pentru WWD. „Este un geniu absolut și priceput în toate domeniile. El este în același timp regizor, creator de modă, croitoreasă, scenograf, om de afaceri, ambasador – poartă toate pălăriile deodată. Este excepțional. El este cu adevărat unic.”

Iar Pierre Cardin cu masca pe figură și-a făcut apariția în aplauzele și ovațiile tuturor și s-a pierdut rapid printre cei care doreau un selfie cu creatorul în vârstă de 98 de ani.

„Am vrut să fiu actor”

La final, 19 modele au defilat pe scenă purtând cele mai recente creații ale lui Cardin. Costume cu pantaloni și jachete cu modele geometrice, veste bărbătești purtate peste cămăși țărănești albe și o versiune albastră electrică a rochiei cu cercuri metalicw purtată cândva de Lady Gaga. Echipa sa de design, inclusiv protejatul Pierre Courtial, au făcut reverența de final.

A fost un omagiu potrivit pentru Cardin, a cărui lungă carieră în modă se potrivește cu realizările sale din showbiz, care variază de la realizarea costumelor pentru clasicul lui Jean Cocteau din 1946 „Frumoasa și bestia” până la conducerea teatrului său Espace Cardin timp de aproape cinci decenii, și chiar apărând pe ecran cu partenera sa de atunci, Jeanne Moreau. 

„Am vrut să fiu actor inițial”, și-a amintit Cardin într-un interviu la sediul său din fața palatului prezidențial Elysee, cu o săptămână mai devreme. „Am filmat un film cu Jeanne cu multe luni în urmă și au vrut să continui, dar aveam prea multe alte lucruri de făcut în acel moment.”

Italianul aventurier

Cardin își ia în serios reputația de om al teatrului. În această vară, festivalul său anual de la Château de Lacoste a fost unul dintre singurele evenimente culturale care au avut loc în pofida pandemiei, cu spectacole ale actorului francez Gérard Depardieu, coregrafului Marie-Claude Pietragalla și tenorului italian Andrea Bocelli.

În ciuda revoltelor declanșate de COVID-19, Cardin speră că momentul este prielnic pentru apariței unei noi generații de designeri. „Este o catastrofă pentru industria modei. În plus, moda s-a schimbat. Există o mulțime de oameni care desenează, dar mulți dintre ei doar copiază idei ”, s-a plâns el. „Liniile s-au schimbat. Nu poți desena așa cum ai făcut-o în trecut. Trebuie să luați în considerare ce vor tinerii astăzi. Întotdeauna trebuie să începi cu tinerii.” În plus, el nu este de acord cu descrierea lui Gaultier despre el ca „împărat”, spunând că termenul este prea militar. „Nu sunt genul militar. Simt instinctiv ce vor bărbații și femeile ”, a spus el. Deci, ce termeni ar prefera să folosească? „Aventurier”, a răspuns el. „Încă nu am ajuns pe Lună, dar într-o zi, poate”.

Cunoscut la nivel mondial ca designer francez, Pierre Cardin s-a născut de fapt lângă Treviso, la mai puțin de o oră distanță de Veneția și a primit numele de Pietro.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta