Premiile Gopo 2018. „Octav”, printre lungmetrajele eligibile la titlul de Cel mai bun film romanesc

FOTO: Marcel Iures, in rolul Octav

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment ce recompenseaza realizarile anuale ale cinematografiei autohtone, a ajuns la cea de-a XII-a editie si va avea loc in martie, la Bucuresti.

Anul acesta, peste 20 de filme documentare si de fictiune lansate in cinema in 2017 sunt eligibile pentru a fi jurizate si nominalizate la Premiile Gopo 2018. Filmele nominalizate trebuie sa fie produse in Romania sau realizate in regim de co-productie, dar cu participare majoritar romaneasca, sa fi avut premiera pe marile ecrane din Romania in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent si sa fi beneficiat de cel putin o saptamana de difuzare cinematografica, in sali de cinema, cu acces pe baza de bilet.Octav, printre filmele cu sanse de castig

Printre filmele eligibile la titlul pentru Cel mai bun film romanesc al anului 2017 se numara „Ana, mon amour”, castigatorul Ursului de Argint pentru cea mai buna contributie artistica la Berlinale, „Fixeur”, propunerea Romaniei la Premiile Oscar, filme cu succes la public precum „Octav”, „Ghinionistul”, „6,9 pe scara Richter”, „Hawaii” sau „Un pas in urma serafimilor”. In lista filmelor eligibile se regasesc anul acesta 4 documentare lansate in 2017: „Planeta Petrila”, „Tara moarta”, „Ouale lui Tarzan” si „Lovesc, deci exist”. Lista completa a filmelor eligibile se regaseste pe www.premiilegopo.ro.

In cazul filmelor eligibile la categoriile Cel mai bun film documentar si Cel mai bun scurtmetraj de fictiune, inscrierea filmului de catre producatori este obligatorie, pentru ca acestea sa fie luate in considerare de catre juriul care va decide nominalizarile. Inscrierile pentru cea de-a 12-a editie a Premiilor Gopo au avut loc in perioada 10-25 ianuarie 2018.

Cum se voteaza

Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselectie format din profesionisti din domeniu. Dupa anuntul nominalizarilor (cu o luna inaintea Galei), peste 450 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor fi invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit si consultanta PwC Romania, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat inca din 2011. Regulamentul evenimentului si fisa tehnica se gasesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro

Dupa modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompenseaza anual performantele cineastilor romani. In 2017, „Sieranevada”, filmul cu cele mai multe nominalizari, si-a adjudecat sase statuete, printre care cele mai importante trofee ale serii: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” (Cristi Puiu), „Cel mai bun scenariu” (Cristi Puiu), „Cea mai buna actrita in rol principal” (Dana Dogaru), „Cea mai buna actrita in rol secundar” (Ana Ciontea) si „Cel mai bun montaj” (Letitia Stefanescu, Ciprian Cimpoi).

Text: Oana Baltoc