Presopunctura in vindecarea bolilor

presopunctura_sursa_shutterstockCand te doare capul, gatul sau o masea apelezi instinctiv la o terapie bazata pe presopunctura  –  Shiatsu. Aceasta terapie alternativa combina presiunea exercitata de degete asupra punctelor de apasare cu tehnici precum apasarea exercitata cu intreaga palma si intinderea muschilor.  

Presopunctura isi are originile in medicina chinezeasca traditionala, care percepe sanatatea organismului in functie de nivelul de curgere a energiei prin meridiane, energie denumita qi – despre care se spune ca circula in sus si in jos prin corp, din cap pana in picioare.

 

Se spune ca dezechilibrele sau blocajele in fluxul qi-ului duc la imbolnavire, asa ca medicii chinezi pot trata boala prin reglarea circulatiei qi-ului. O modalitate prin care realizeaza aceasta este apasarea de diverse tipuri pe anumite puncte de pe corp. Apasand aceste puncte, qi-ul se intensifica sau se redistribuie in functie de genul de boala si de tipul de apasare folosit. O terapie bazata pe presopunctura este shiatsu, care inseamna, practic, „presiune aplicata cu ajutorul degetelor”. Aceasta reiese si din etimologia cuvantului: deget (shi) si presiune (atsu). Tehnica se bazeaza pe presiuni incete si perseverente, realizate cu ajutorul greutatii corpului si contacte mai usoare pentru a testa fluxul de energie, circulatia sangelui, flexibilitatea articulatiilor si atitudinile inconstiente. Shiatsu este un procedeu tipic de autoterapie pentru ca nu necesita instrumente ajutatoare. Se poate practica ocazional (in excursii, la locul de munca) sau sistematizat, in cure de 10 – 15 sedinte.

Terapie cu ajutorul degetului mare
Pentru a aplica corect terapia degetul presopunctor se tine inclinat la un unghi de 45 de grade daca vrei sa fie o presiune moderata sau perpendicular (90 grade) pe suprafata pielii cand vrei presiune mai mare.
– Cauta punctul de apasare, care este ca o adancitura sub piele. De indata ce simti fundul adincaturii, slabiti usor apasarea pentru a simti qi-ul
– Apasa apoi cu hotarare, dar nu cu prea multa forta
– Foloseste ritmul proprieri respiratii: cand apesi numara doua-trei respiratii inainte de a permite o destindere usoara, apoi repeta apasarea timp de alte doua sau trei respiratii
– Repeta manevra de cateva ori in fiecare punct, urmarindu-ti respiratia pentru a mentine ritmul si a ramane relaxat

Important!
Pielea pe care se practica presopunctura trebuie sa fie sanatoasa, fara leziuni. Inainte de sedinta trebuie sa te asezi relaxat pe un scaun cu speteaza sau pe perne. Ai grija ca atunci cand esti bolnav anumite puncte pot deveni sensibile, iar apasarea poate face ca locul sa doara putin. Dar durerea trebuie sa treaca dupa cateva minute daca in timpul tratamentului ramai relaxat. Totusi daca durerea nu trece in doua sau trei zile, mergi la medic.

Tipuri de presiune folosite in shiatsu
Poti folosi trei tipuri de presiune pentru a regla fluxul energiei. Apasarea „tonifianta” stimuleaza un flux slab de energie, cea „dispersanta” elibereaza energia blocata reabilitand curgerea ei prin meridian, iar cea „calmanta” incetineste fluxul unei energii hiperactive.
– Pentru a tonifia tine degetul mare pe loc si continua apasarea timp de 2 minute
– Pentru a dispersa energia in timp ce apesi roteste degetul mare. Continua timp de doua minute
– Pentru un efect calmant acopera punctul cu palma sau loveste delicat punctul de apasare timp de 2 minute

Precautii speciale si contraindicatii
Presopunctura este, in general, lipsita de riscuri, cu conditia ca terapeutul sa nu foloseasca prea multa forta. Este contraindicata bolnavilor psihici si celor de inima si nu se efectueaza celor in stare de ebrietate.
In cazul femeii gravide evita apasarea in partea de sus a umerilor. Nu trata urmatoarele puncte, caci exista riscul de avort:
– Punctul IG 4, intre degetul mare si degetul aratator, pe spatele mainii stangi
– Punctul SP 6, la distanta de patru degete deasupra osului gleznei, pe partea interioara a piciorului chiar in spatele tibiei
– Toate punctele VU, plasate sub regiunea pieptului si a partii superioare a spatelui

Vindeca-te prin presopunctura
Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum sunt durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile. Si insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. In afara presiunii aplicate cu ajutorul degetului mare poti recurge si la masarea locului indicat cu intreaga palma. Inainte de a recurge la presopunctura, ca de altfel la orice forma de autoterapie, trebuie sa te asiguri ca neplacerile tale nu sunt produse de o afectiune grava sau maligna. Printr-un tratament propriu, prelungit, fara interventia medicului, nu faci decat sa amani inutil masurile medicale ce se impun in asemenea boli.

Ameteli
Pentru a stimula circulatia maseaza cu o miscare de rotire a degetului mare punctul VC 6, aflat la doua degete sub ombilic.
Impotriva ametelii aplica cu degetul mare o presiune intermitenta in adancitura dintre maxilar si osul craniului (TI 17), in spatele lobului urechii.

Constipatia
Apasa doua minute pe zi, cu degetul mare, punctul TI 6, aflat la patru degete deasupra incheieturii mainii, pe fata antebratului.

Crampe in picioare
Apasa cu degetul mare punctul V 57, din spatele pulpei in mijloc, unde se intalnesc muschiul si tendonul. Incepe cu o apasare usoara, sporind forta. Apasa apoi cateva secunde punctul V 54 din mijlocul cutei din spatele genunchiului. Dupa aceea maseaza locul afectat si intinde muschii.

Durere abdominala
Apasa cu degetul mare punctul ST 36, la patru degete mai jos de baza rotulei si la un deget de muchia incheietura piciorului, pe partea exterioara a gambei. Fa miscari ferme, circulare, timp de circa 2 minute la fiecare picior. Acest punct este asociat cu activitatea stomacului si a splinei.

Dureri de cap
Pune o palma pe fruntea persoanei suferinde in timp ce cu degetul mare de la mana cealalalta apasa punctul VB 12, situat in spatele proeminentei osoase la linia parului, dupa ureche. Continua sa aplici o presiune blanda, deplasand degetul spre ochi timp de doua minute.

Durere de dinti
Apasa cu degetul mare punctul IG 4, de pe exteriorul mainii opuse partii unde se afla dintele dureros, in pliul dintre degetul mare si aratator.

Gaze intestinale
Apasa cu degetul mare punctul ST 4 de pe bolta piciorului, sub prima articulatie a degetelor, timp de 5 – 10 secunde o data sau de doua ori pe zi, pentru a facilita digestia.

Greata si varsaturi
Apasa punctul PI si dupa ce a trecut primejdia de vomitat apasa cu degetele mari punctul VC 12, la patru degete deasupra buricului folosind miscari mici, circulare, timp de pina la doua minute.

Iritatii si scurgeri oculare
Apasa timp de doua minute punctul tai yang, aflat la un deget distanta de marginea osoasa exterioara a ochiului, la acelasi nivel cu varful urechii  sau punctul V I, situat imediat deasupra coltului interior al ochiului, la marginea inferioara a sprancenei.

Probleme menstruale
Aplica presiune asupra punctului F 3 din santul dintre primul si al doilea deget de la picior, la jonctiunea oaselor, pe fata piciorului.

Presopunctura antistres
Tratamentul shiatsu are ca efect imediat relaxarea corpului. Restabilind circulatia energetica in meridiane, ofera dinamism functiilor vitale si conduce la adaptarea lor catre viata de zi cu zi. In felul acesta, starea de sanatate se imbunatateste, iar persoana stresata se linisteste, este mai bine dispusa.
Pentru a reduce stresul foloseste degetul mare ca sa apesi cate 2 minute cu putere si repetat urmatoare puncte:
– LI 4 in membrana dintre degetul mare si aratator pe spatele palmei.
– Liv 3 in santul dinspre varful piciorului, intre primul si al doilea deget unde se intalnesc oasele.

Text: Carmen Rusu