Prima zi la noul job

prima_zi_la_noul_job_sursa_shutterstockPrima zi la noul job? Hmm… dificila pentru oricare dintre noi, oricate job-uri am fi schimbat, cu dorinta de a placea colegilor, de a ne integra cat mai bine in noua echipa, cu temerea ca nu vom fi primiti prea calduros in interiorul ei.

Rememorez o prima zi a mea la un nou job, cu o noapte anterioara dormita pe alocuri, cu ganduri mari referitoare la ce o sa fac in companie, deja cu targeturi in minte si programari de intalniri cu partenerii de afaceri. Desi m-am trezit cu mult mai devreme decat de obicei, timpul parca nu imi mai ajunge sa ma imbrac, sa ma machiez, sa mai arunc o ultima privire in oglinda asa cum fac de obicei cand plec la o intalnire importanta si cand realizez ca succesul depinde de cata incredere de reusita am in propria persoana.

Ajung cu 15 minute inainte de ora 9,00 la birou, ma apropii de usa de la intrare si apas. Nimic, usa nu se deschide, colegii mei nu au sosit inca. Ma asez pe un scaun de pe hol si incep sa rasfoiesc o revista din care nu inteleg nimic. Mintea mea inca face planuri pentru noua provocare din viata mea. Pe langa mine incep sa roiasca grabiti angajati, poate colegi de-ai mei pe care nu ii cunosc inca. Astept sa apara si directorul de resurse umane care m-a angajat. Apare grabit intr-un final, imi zambeste si incepe sa imi povesteasca detalii organizatorice – biroul meu inca nu e amenajat (trebuia sa vina mobilierul vineri, dar soseste astazi), calculatorul trebuie configurat si nu este inca gata.

Pe scurt: zambete formale si multe nume noi
Pana se rezolva totul, mergem sa cunoastem colegii – multi, cu nume ce imi par multe si complicate, pe care nu reusesc sa le retin, cu zambete formale, toti ocupati sa isi bea cafeaua, sa schimbe primele impresii dupa weekend, sa isi deschida calculatoarele. Le zambesc tuturor dorind sa fac o impresie buna si sa ajung cat mai repede ”de-al lor”. Dupa un tur rapid prin toate birourile, ne intoarcem in biroul de Resurse Umane ca sa ma familiarizez cu Regulamentul intern si procedurile companiei. Termin si stau. ~n jurul meu toti sunt ocupati, au sarcini cu deadline-uri stricte. ~ncerc sa deranjez cat mai putin pana in momentul in care voi putea avea calculatorul activ si voi putea sa imi pun propria ordine in birou, in calculator, in ganduri. O colega de la Resurse Umane imi face semn sa ies cu ea la o tigara… nu fumez, dar imi face bine sa ma acomodez cu noii colegi, sa mai aflu intr-un mod oarecum informal reguli nescrise din companie, informatii despre program, pauza de masa, cod vestimentar. La tigara mai intalnesc cativa colegi al caror nume nu am reusit sa il retin, evident si pentru care imi propun cand ajung in birou sa cer o lista cu angajatii, functia si interioarele lor.

Primul zid: evaluarea exigenta a colegilor
Aflu acolo despre bisericutele din companie si imi dau seama ca si in noua companie in care m-am angajat, ca de altfel in toate, sentimentul de „haita” este foarte dezvoltat. Outsiderii nu sunt primiti prietenos chiar de la inceput, mai intai sunt „mirositi” de membrii mai vechi, evaluati ca la cel mai exigent concurs la „pedigree” (a se citi background si experienta) si abia apoi primiti in randul lor. Spre finalul primei zile reusesc sa aflu care imi sunt sarcinile… oricum imi par multe si necunoscute, unele dificil de surmontat, insa experienta imi spune sa o iau incet si organizat. Cam astea sunt amintirile mele despre prima zi de la un nou job.

Cum supravietuiesc primei zile la noul job?
In prima zi la noul job nu incercati sa mutati muntii din loc… veti avea suficient timp sa va puneti in practica gandurile. Folositi-o doar ca acomodare si informare. Folositi-o pentru a avea cat mai multe contacte cu noii colegi. Nu uitati ca si pentru voi si pentru colegi intervine un proces de schimbare. Daca voi ati ales sa schimbati ceva in cariera voastra, colegii s-au pomenit implicati volens-nolens in acest proces de schimbare. Pentru toti schimbarea presupune etape diferite – de negare, de acceptare, de implicare, pentru toti schimbarea presupune efort suplimentar de sustinere a noilor colegi care trebuie sa acumuleze lucruri noi. Incercati sa nu folositi expresia „la fostul job faceam asa” … incercati sa va acomodati voi cu noua realitate, cu noile reguli, nu incercati sa schimbati din prima zi sistemul cu care colegii vostri mai vechi sunt deja familiari. Comportamentul vostru in prima zi la noul job e definitoriu pentru armonia relatiei ulterioare cu colegii, pentru rapiditatea cu care veti deveni un membru acceptat in mod placut al echipei, pe care ceilalti se vor baza cu incredere. {i de ce nu, pentru linistea voastra sufleteasca si pentru placerea cu care veti veni zilnic la birou… pana la o noua schimbare.

Text: Luciana Caciuleanu
HR consultant Ascent Group