Protecție solară… de la A la Z

Necesitatea protecției solare nu mai este un secret pentru nimeni, însă, cu toate acestea, un sondaj recent efectuat de Academia Americană de Dermatologie a evidențiat că majoritatea persoanelor intervievate nu știau să folosească în mod corect produsele cu factor de protecție solară.

Farmaciştii Catena recomandă Rilastil Sun System o gamă completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nociva razelor solare, oferind protecţie solară tuturor tipurilor de piele, chiar şi celor sensibile şi reactive la soare.

Din păcate, indiferent de campaniile de informare existente și de puternicul accent pus pe riscurile expunerii necontrolate la soare, continuă să existe persoane indiferente la consecințe. Un semnal de alarmă este faptul că, deși sunt folosite abundent produsele cu SPF, acestea nu sunt aplicate în mod corespunzător.



UVA vs. UVB

Razele ultraviolete sunt de trei tipuri: de tip A, de tip B și de tip C. Razele UVC nu trec de stratul de ozon, prin urmare nu au puterea de a ne afecta în mod direct, însă razele UVA și UVB au capacitatea de a ajunge direct pe suprafață pământului. Razele ultraviolete de tip A sunt considerate a fi cele mai periculoase. Acestea ajung în proporție de 95% pe pământ și sunt prezente indiferent de vremea de afară, atât iarnă cât și pe timp noros. Pielea este expusă de aproximativ 20 de ori mai mult la captarea acestora față de cele de tip B, și, din păcate, pătrund mult mai adânc în piele. Mai exact, pot ajunge până la celulele dermului și pot provoca alergii solare, hiperpigmentări și fotosensibilizari, degradând considerabil pielea și provocând îmbătrânirea să prematură.

Razele UVB sunt responsabile cu bronzarea pielii, însă, expunerea îndelungată poate provoca arsuri și insolații. Ambele tipuri favorizează apariția cancerului de piele și a fotoîmbătrânirii declanșate de alterarea colagenului și elastinei din piele. Concluzia specialiștilor este că trebuie să alegem un produs cu SPF atât contra UVA, cât și UVB, motiv pentru care se recomandă verificarea etichetei acestuia și alegerea unui filtru solar complet.

Ce reprezintă numărul SPF?

O dificultate pe care o întâlnim în alegerea produselor cu factor de protecție solară este SPF-ul. Numărul alăturat abrevierii este cel care dictează eficientă produsului. Conform Normelor Europene în vigoare, indexul 50+ este maximul de protecție oferit de un produs solar. SPF-ul trebuie ales în funcție de tipul de piele, astfel, cu cât pielea este mai deschisă la culoare și mai sensibilă, cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai mare. Țineți cont că un SPF 30 filtrează până la 90% din razele UV ajunse la suprafață pielii. Eficientă scade considerabil începând cu SPF 20 sau mai mic. Se recomandă aplicarea unui produs cu SPF 50+ în primele zile de plajă și scăderea indexului în funcție de toleranță pielii și gradul de bronzare.

Farmaciştii Catena recomandă RILASTIL SUN SYSTEM Fluid 100 este o crema de protectie solara cu o textură fluidă, care conține complexul PRO-DNA, un antioxidant puternic care calmează pielea și are efect antirid, luptând împotriva îmbătrânirii premature a tenului.

Atenție! Nicio crema de protecție solară nu este eficientă 100% contra radiațiilor ultraviolete!

Eficiența filtrului solar

Un alt atribut al produselor cu protecție solară, mai puțin cunoscut publicului larg, este întocmai filtrul folosit. Acesta poate fi mineral sau chimic, eficientă fiind direct proporțională cu acest aspect. Un filtru bazat pe substanțe chimice, de exemplu oxibenzon sau avobenzon, cu toate că scade radiațiile absorbite de piele, va inhibă și receptorii săi, astfel încât absorbția vitaminei D va fi compromisă și, totodată, și semnalul care anunță apariția arsurilor. Pe de altă parte, un filtru mineral are la baza oxid de zinc și titan, substanțe ce acționează că o oglindă și răsfrâng radiațiile, protejând în același timp și sănătatea pielii. Produsele BIO conțin filtru mineral, însă, uleiurile naturale nu oferă protecție contra radiațiilor UV.

Farmaciștii Catena recomandă Rilastil SUN SYSTEM, spray răcoritor după plajă este o emulsie fin nebulizata, cu o textură ușoară și absorbție rapidă care hidratează și calmează pielea supusă stresului oxidativ cauzat de radiațiile ultraviolete, menținând-o astfel sănătoasă și elastică.

Recomandări de sezon

Aplicarea produselor cu SPF se face cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare, după fiecare ieșire din apă și o dată la maximum două ore. Optați pentru creme și loțiuni în defavoarea uleiurilor și a spray-urilor, acestea oferind o acoperire mai bună a pielii. Zonele expuse constant razelor solare necesită protecție continuă, și nu doar atunci când va aflați la plajă. Protejați-va suplimentar cu umbrele, pălării și ochelari cu filtru UV și evitați expunerea la soare în intervalul 11:00-17:00.

Foto: shutterstock