Relatia toxica si terorismul emotional

terorismul-emotionalIntalnim din ce in ce mai multe cazuri de oameni care se complac intr-o relatie care nu-i mai face fericiti, care nu-i mai implineste din niciun punct de vedere. A nu depasi o astfel de etapa, a ramane blocat intr-o relatie toxica devine nociv pentru sanatatea fizica si psihica a fiecaruia dintre parteneri. Sunt aspecte care definesc o relatie ca fiind toxica, iar terorismul emotional se afla in stransa legatura cu acestea.Cum stii ca esti intr-o relatie toxica?

Cand o relatie este bazata pe iubire reciproca, totul vine de la sine: armonia, respectul, intelegerea, sprijinul, increderea si, implicit, fericirea si implinirea sentimentala, iar acestea se pastreaza odata cu trecerea timpului. Daca oricare dintre aceste aspecte se pierde, relatia tinde sa devina toxica. O poveste de iubire trebuie sa se incheie atunci cand apare tortura psihica sau fizica. Violenta, sub toate formele ei, nu isi are locul intr-o relatie si tineti cont ca o palma iertata va atrage dupa sine, mai tarziu, o experienta similara. Insa acesta este aspectul care poate fi cel mai putin dureros intr-o relatie toxica si, totodata, cel mai usor de controlat. Exista aspecte care tin de psihic si de comportament si pe care este foarte greu sa le scoti din tipar. Daca partenerul te desconsidera, te critica si te jigneste, este semn ca ceva nu mai este in regula intre voi. De asemenea, gelozia dusa la extrem, cu sau fara motiv, si interzicerea unor lucruri care tie iti fac placere sunt probleme care creeaza disconfort emotional si care trebuie inlaturate. Compromisurile sunt acceptate si chiar indicate intr-o relatie, insa cu masura. Daca relatia voastra functioneaza doar pentru ca tu lasi de la tine, atunci viitorul ei devine compromis. Simti ca nu mai poti fi tu insati atunci cand esti in preajma lui? Atunci retrage-te, caci nu poti juca teatru la infinit doar pentru a-i fi pe plac. Alti factori care provoaca dezamagire continua sunt imprevizibilitatea si lipsa de responsabilitate a partenerului. Langa un astfel de om nu vei putea fi niciodata linistita si nici nu-ti vei putea face planuri de viitor.

Cum recunosti terorismul emotional?

Desi suna extrem de dur, terorismul emotional este cea mai comuna forma de comportament intalnita intr-o relatie toxica. Inconstient, toti apelam la aceasta metoda, mai devreme sau mai tarziu, pentru a ne manipula partenerul, insa problema se ridica abia atunci cand o relatie functioneaza doar prin prisma acestui aspect. Un terorist emotional este o persoana traumatizata emotional, slaba si sensibila, care apeleaza la aceasta tehnica din frica, fie ca este vorba de frica de a fi abandonat, de a fi mintit sau inselat. La baza acestor frici sta o intamplare din trecut care si-a lasat puternic amprenta asupra psihicului sau si care i-a modelat astfel caracterul. Aceste persoane sunt usor de recunoscut. In primul rand, ele nu-si asuma niciodata vina, ci o arunca in carca partenerului, reprosandu-i fiecare gest, decizie si actiune. Autocompatimirea, drama, refuzul comunicarii, dialogul acid si ironia sunt cele mai importante aspecte ale terorismului emotional. Toate acestea, duse la extrem, transforma o relatie de iubire intr-una toxica, daunatoare pentru ambii parteneri.

„Pana cand moartea ne va desparti?”

Stim cu totii ca orice relatie are suisurile si coborasurile ei, insa atunci cand dezamagirile devin constante, este semn ca ceva nu este in regula intre parteneri. Atunci trebuie sa ne oprim si sa cercetam fisurile din relatie, sa incercam sa reparam ceea ce mai poate fi reparat sau sa avem curajul sa luam decizia de a pune punct. Atunci cand exista mai multe argumente care va leaga de partener, este indicat sa luptati pentru fericirea voastra, dar, daca motivele neintelegerilor voastre depasesc ca numar aceste argumente, invatati sa spuneti stop. Frica de singuratate, de a o lua iar de la inceput si pretextele de natura financiara determina multe persoane sa inchida ochii la greselile partenerului, insa nici macar atunci cand sunt copii la mijloc nu trebuie sa va calcati in picioare integritatea personala. Nu va obliga nimeni sa ramaneti legati de o persoana care va face rau… pana cand moartea va va desparti!

Text: Madalina Manole