Esti o persoana toxica? Afla care sunt semnele care te dau de gol!

Auzim din ce in ce mai des despre relatii toxice, despre parteneri toxici, suntem sfatuiti sa evitam si sa ne indepartam de acest gen de oameni, insa, oare, ne-am pus vreodata intrebarea daca, nu cumva, chiar noi suntem acele persoane toxice din viata noastra? Daca ai avut mai multe relatii nepotrivite, bazate pe acelasi tipar, aceleasi nemultumiri, aceleasi reprosuri, aceleasi lipsuri, nu cumva tu erai cea care gresea? Pentru a afla daca esti o persoana toxica, descopera care sunt semnele definitorii si vezi daca intri in aceasta categorie!Iata 5 sentimente toxice de care ar trebui sa scapi

Ii barfesti pe ceilalti

Unul dintre semnele ca esti o persoana toxica este faptul ca ii barfesti si-i vorbesti de rau pe ceilalti. Este bine sa fii o persoana comunicativa, insa, de aici si pana la a critica constant pe cei din jurul tau este cale lunga si…toxica. Daca nu ii vezi cu ochi buni pe colegii tai, daca tuturor le gasesti o pata, fie morala, fie fizica, daca ii desconsideri si nu esti multmita niciodata de contributia adusa in relatia voastra, inseamna ca esti o persoana toxica de care ceilalti ar trebui sa fuga.

Relatia toxica si terorismul emotional

Esti negativista

Persoanele negativiste nu fac altceva decat sa-i incarce de pesimism pe cei din jur. Daca poti purta cateva conversatii cu un om care vede totul in negru, crede-ne ca nu poti lega niciun fel de relatie pe mai departe pentru ca acest gen de persoane au capacitatea de a te epuiza. Pare ciudat, insa, in negativismul lor se comporta ca niste „vampiri energetici” si la final de conversatie te lasa fara vlaga ca si cum si-ar fi varsat tot „amarul” asupra ta. Insa, nu vrem sa facem o confuzie intre o stare anxioasa si o fire pesimista. Sunt persoane care trec printr-o depresie, comportandu-se ca atare, si persoane care si-au insusit aceasta trasatura de caracter pe parcurs. Ne pare rau de negativisti, insa, tot ce le putem recomanda pentru a-si schimba viziunea, este multa vointa si, eventual, o vizita la psiholog.

Iata 9 sfaturi pentru a deveni o persoana optimista

Vrei sa fii in centrul atentiei

Si acest aspect se afla in stransa legatura cu caracterul toxic. Daca vrei sa fii mereu in centrul atentiei si sa iesi in evidenta, de multa ori fara sa conteze daca prin intamplari pozitive sau negative, inseamna ca nu te intereseaza prea mult preferintele sau necesitatile celorlalti. Ai pretentia sa fii mereu bagata in seama? Sa fii mereu intrebata despre tine si actiunile tale? Iti place sa vorbesti mult despre tine? Atunci nivelul tau de toxicitate se indreapta catre un prag inalt si ar trebui sa-ti pui niste semne de intrebare.

Obiceiuri toxice pentru sanatatea creierului

Dramatizezi

Daca duci la extrem situatiile negative si iti place sa joci un rol, sa faci o scena din orice intamplare, vei ajunge sa-i indepartezi pe toti din jurul tau. Dramatizarea constanta oboseste si plictiseste si, in plus, nimeni nu-ti mai da crezare la un moment dat. De exemplu, poti face o adevarata criza de gelozie pentru simplul fapt ca partenerul nu ti-a raspuns la telefon atunci cand voiai tu. Totodata, dramatizarea implica pesimism si exagerare, aspecte care indeparteaza chiar si pe cei care iti poarta sentimente.

Te plangi des? Acest obicei iti afecteaza sanatatea!

Minti

Caracterul persoanelor toxice scoate la iveala o alta latura neplacuta: minciuna. Daca, din dorinta de a proteja pe cineva, iti mai scapa cate o minciuna nu este chiar atat de grav, insa, daca o faci constient, pentru a da alta valoare unei situatii sau unei persoane, atunci devine o problema. Mincinosii, in general, nu pot accepta realitatea si isi creaza propria lume in care, intr-o zi, se vor pierde. Daca faci parte din aceasta categorie, incearca sa cauti explicatia, sa afli ce te impinge sa minti, si sa incerci sa te tratezi. Vizita la un psiholog te poate ajuta sa depasesti mai usor problema.

Text: Madalina Manole