Retelele de socializare creeaza dependenta. In ce fel?

-0shutterstock_16082953Unii dintre noi stau cu orele pe Facebook, avand o rata a clicurilor impresionanta, iar altii abia isi deschid mailul. Fiecare se comporta in felul sau cu noile mijloace de comunicare precum Facebook, Twitter, Google, Yahoo Messenger, Softpedia. Trebuie sa stii ca aceste pagini de socializare, desi sunt utile, creeaza dependenta. De ce? Pentru ca, fara a ne da seama, odata ce am utilizat una dintre aceste retele de socializare, simtim acea nevoie inconstienta de a reveni iar si iar.

Un nou studiu realizat la Universitatea Booth Business School, Chicago, a reliefat faptul ca verificarea mailului si accesarea acestor pagini creeaza o dependenta mai mare decat cea data de tigari sau alcool, doar ca nu atat de daunatoare.

In mod ironic, Wihelm Hofmann si echipa sa de cercetare au folosit dispozitive BlackBerry pentru a-i verifica pe participanti. Pentru realizarea studiului s-a apelat la 205 persoane participante din Wurtzburg, Germania. Varstele participantilor au variat intre 18 si 85 de ani.

Participantii au fost rugati sa acceseze paginile de sapte ori pe zi, timp de o saptamana, dupa care sa scrie intr-un tabel starile cu care s-au confruntat atunci cand au accesat acele pagini. In saptamana urmatoare, toti participantii au avut interzis la aceste site-uri. La fel ca in prima saptamana, acestia au trebuit sa noteze starile cu care s-au confruntat cand nu aveau acces la acele pagini.

Dupa terminarea studiului, echipa de cercetatori a realizat faptul ca aceste retele de socializare creeaza dependenta utilizatorului, astfel, daca o zi nu are acces la internet, el devine tot mai nerabdator sa afle ce este nou in legatura cu prietenii si contul lui.

In urma studiului, cercetatorii au constatat faptul ca dependenta de internet, mai ales dependenta de retelele sociale, a inceput sa fie recunoscuta in intreaga lume ca fiind o tulburare psihologica. Este vorba de o dependenta comparabila, in planul mecanismelor psihologice, cu cea de droguri. Persoanele dependente de retelele de socializare asteapta cu nerabdare sa petreaca o seara pe Facebook, asa cum dependentii de droguri simt nevoia sa-si administreze droguri.

In cadrul aceluiasi studiu s-a constatat faptul ca Facebook este cea mai utilizata retea de socializare la nivel global, urmata de MySpace, fiind declarata cea mai mare masinarie de spionaj creata vreodata in lume, chiar de catre Julian Assange, creatorul Wikileaks.

 

Tu cat de des accesezi pagina ta de socializare?

 

Text: Andreea Popescu